39 клуба участват в „Болярско надиграване”2016

Велико Търново Лайф

14-04-2016, 10:13

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Танцьори от цяла България идват в Старата столица

39 клуба от цялата страна ще вземат участие в Шестото издание на фестивала „Болярско надиграване”. Официалното откриване ще бъде в събота, 16 април, от 9:30 часа в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, съобщиха за Общинското радио Татяна Вълева и Георги Радев, организатори и ръководители на фолклорните клубове „Вал Денс – Победа” и „Търновска царица”. „Целта на този фестивал е популяризирането, запазването и развитието на българския танцов фолклор”, акцентира Татяна Вълева.
Участници от Хисаря, Козлодуй, Разград, Пазарджик, Елена, Русе, София, Пловдив, Велики Преслав, Белоградчик, Добрич и други градове ще се качат на сцената в Спортната зала, за да представят типични за своята етнографска област народни танци. За първи път на фестивала се явяват участници от град Крън, с. Ръжево Конаре и с. Звънчево.
„Преди шест години, с Валери Вълев, лека му пръст, започнахме от началото. Постепенно израстваме в нашето организационно развитие и целите, които си поставяме. За шеста поредна година Общината в лицето на кмета Даниел Панов и директора на дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова, безрезервно ни помагат и откликват на нашите искания. Нашите изисквания всяка една година растат, ние се стремим да бъдем на ниво и да развиваме българския фолклор”, подчерта Георги Радев.
Фестивалът и през тази година ще бъде разделен на два етапа. Вторият е посветен на покойния Валери Вълев, като участниците ще се надиграват на фона на „Дайчово хоро”. Жури в състав Никола Колев, Румян Занев и Благовеста Калчева ще оценява изпълненията по време на Шестото издание „Болярско надиграване”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов