Филм фест ще раздаде статуетки с отпечатък от пръстена на цар Калоян

Велико Търново Лайф

13-04-2016, 14:24

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

21 държави се състезават за приза със свои продукции

За 12-та поредна година Велико Търново е домакин на Международния фестивал за туристически филми на България “На източния бряг на Европа”. Кулминацията на Фестивала, който има  състезателен характер, ще се случи на официална церемония по награждаване, на 16-ти април, където ще бъде обявен и най-добрият туристически филм за 2016 г.

 Интересът филм феста расте. Тази година в надпреварата участват 93 филма от 27 държави, от които журито е номинирало за участие в състезателната програма 41 филма от 21 държави. Традиционно се представят страни като Индонезия, Австрия, Португалия, но тази година участие са взели и продукции от малко познати у нас дестинации, например Виетнам, Палестина, Бахамите, Бангладеш и др.

 Туристическите продукции ще си съперничат във всичките 5 състезателни категории, а в дните на фестивала в дните от 14 до 17 април  ще се излъчват пред публика във Велико Търново. 8-членно жури от професионалисти в областта на аудио-визуалните изкуства, туризма и журналистиката ще определят най-добрите в отделните категории.

 Всяка година наградата, присъждана от Международния фестивал на туристическия се променя. Изненадата на тазгодишното отличие за най-добър филм в състезателните категории ще бъде копие на артефакт с отпечатък на Калояновия пръстен, изработен от бронз-патина върху основа от байцвано орехово дърво. Уникалната статуетка, дело на известния български скулптор Петко Йорданов, ще е с размери -  височина 20 см и основа 10 х 10.  В плакета е вложен духът на Второто българско царство и представлява културна препратка към славното минало на старата ни столица Велико Търново. Целта на наградите на фестивала на туристическия филм е да се популяризира културно-историческото наследство на града, в който вече 12 години се провежда Фестивалът.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов