12 000 великотърновци имат инвалидни талони за безплатно паркиране

Животът

12-04-2016, 14:50

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Злоупотреби с правото на паркиране върху инвалидни места засичат напоследък служителите на „Паркинги и гаражи“, съобщи за Velikotarnovoutre шефът на дружеството Иван Ламбов. От миналия октомври до момента са хванати 8 фалшифицирани карти, позволяващи безплатно паркиране на хора с увреждания. Някои от ментетата се оказали преснимани копия от реално издадени на правоимащи лица талони.

При проверка на номерата на сините карти, които се поставят на предното автомобилно стъкло, служителите на „Паркинги и гаражи“ периодично установяват и друг вид злоупотреба – подправена валидност на вече изтекли талони за безплатно паркиране.

12 000 са издадените карти за паркиране на хора с увреждания в община В. Търново, а паркоместата в старата столица са  600.

Автомобил, обозначен със специалната синя карта има право да спре навсякъде, ако инвалидните места са вече заети, като няма времево ограничение за престоя. За сравнение в повечето градове с интензивен трафик е въведен лимит – в София престоят е безплатен за срок от 4 часа, след което се таксува по общите ставки, обясни Иван Ламбов. Във Варна и Бургас пък инвалиден автомобил може да заема паркомясто без да заплаща само в продължение на 3 часа.

„Предстои да внеса в Общинския съвет предложение подобно ограничение да бъде въведено и във В. Търново“, коментира Ламбов



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов