Правим съвместни учения в Черно море заради бежанците

Животът

02-04-2016, 18:44

Снимка:

Кадър bTV

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължават съвместните действия в рамките на учение "Граница 2016“

Първо край Бургас, а по-късно и край Варна

Подобни на ученията, които се проведоха по границата ни с Македония, ще се проведат и по море край Бургас, а по-късно и край Варна. Това обяви военният министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол днес. Той каза още, че ще се опита да издейства още милион и половина над договорените за модернизиране на армията 3 млрд. лв. и че ще ги даде за специалните сили.
Учението по Черноморието, което предстои, било с цел да се затвърди добрата стиковка между МВР и военните в контекста на „нарастването“ на миграционния поток. „Има над 50 хил. бежанци в Гърция, които живеят в ужасни условия“, напомни Ненчев и каза, че ще преговаря с министъра на отбраната на Гърция, както е направил и с министрите на Македония и Турция.
Ненчев бе запитан и за пътуването си до Полша с военен самолет "Спартан" С 27 J, когато министърът Николай Ненчев ходи да подписва договор за ремонт на двигателите за изтребителите МиГ - 29. Според думите му за полета са похарчени 7088 долара и 7040 лева от бюджета на МО. Тази информация не била достоверна според питащия го Атанас Зафиров, който нарече пътуването „екскурзия за сметка на данъкоплатеца“ и „форма на ПР“. Министърът отрече да е така, защото пътуването било от стратегическа важност, а не просто разходка. Ненчев се оправда, че този самолет по принцип трябвало да извършва редовни тренировъчни полети, затова ползването му в този случай довело дори до спестяване на средства от бюджета. Всички разходи във Варшава били поети от полската страна, подчерта Ненчев. Отрече и да са давани пари за пътуването на журналистите. „От началото на моя мандат съм отказал да пътувам в първа класа, не използвам апартаменти , а обикновени стаи. Нямаше да споделя, ако не ми беше зададен този въпрос“. Каза в своя защита военният министър.
Министър Ненчев отговори и на въпрос относно изпратените наши военнослужещи за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция. Той се похвали, че 5-те наши военни вече са участвали в две ротации на въпросната операция в Турция. Ненчев обясни по какъв начин нашенци са попаднали там, а именно като част от втори свързочен батальон към групата на НАТО в комуникационната сфера, която е изпратена да помага на италианската батарея в следващите 4 месеца. Припомняме, че след като Турция помоли за помощ НАТО, Италия откликна на призива. „Ние сами не можем да си пазим пространството, а пращаме наши да пазят чуждото“, каза авторът на въпроса към Ненчев Таско Ерменков, на което министърът отговори с “можем да си пазим небето и го правим отлично“. Друга забележка на Ерменков, която не бе увенчана с внимание бе, че изпращането на военни изправя пред риск отношенията ни със страна, от която очакваме много туристи през лятото.

Monitor.bg



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов