Орисаха в Дебелец първото бебе на годината

Велико Търново Лайф

25-03-2016, 15:48

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието се провежда за пръв път в града

В навечерието на светлия християнски празник Благовещение, в Дебелец орисаха първото бебе на 2016-а, съобщи Общинско радио. Това е Белослава Иванова, първородна дъщеричка на Емилия и Станислав Иванови. Събитието се провежда за първи път в града. Инициативата за него е дело на жените от Клуба на пенсионера „Мъдрост” и от фолклорна група „Росен здравец” при читалище „Съгласие” в Дебелец. „Това е един момент, към който много съвременни семейства започнаха да се връщат. Самият обичай в нашия край се нарича „сладка питка”. След като детето навърши 40 дни, гостите носят дарове и пожелания в дома на родителите. На вчерашното тържество спазихме този обичай, приготвихме обредните символи, нарекохме за здраве. На събитието присъстваха и червеният конец и ситото, традиционни символи”, съобщи за Общинското радио председателят на читалището в Дебелец Юлия Стефанова. Малката Белослава да е здрава, да има светлина в живота, спокойствие и мир, за да осъществява с лекота мечтите си, са пожелали дамите по време на милото събитие. „Ще се радваме и други млади семейства да ни посрещат толкова гостоприемно, както го направиха семейство Иванови. Нека младите хора се връщат към традициите”, каза още Стефанова. А малката Белослава сякаш е знаела предварително за своите гости. Тя се е събудила рано, нетърпелива да ги посрещне, шеговито добави Юлия Стефанова.
Според Библията, всяко първородно дете, навършило 40 дни от раждането си, трябвало да се посвети на Бога. Майката била длъжна да заведе пеленачето в храма и да принесе в жертва агне, а по-бедните – две гургулици или два гълъба. Спазвайки това изискване, св. Дева Мария на 40-ия ден отишла с младенеца Христос в храма. Това събитие от живота на Светото семейство е в основата и на наложилата се от векове християнска традиция, всяко новородено дете на 40-ия ден да се носи в църквата, където на майката се четат така наречените „очистителни молитви”, а свещеникът благославя бебето и му прочита молитва.
Днес ритуалът „сладка питка” е един съвременен прочит на приказката „Спящата красавица”, където бебето получава пожелания от своите орисници. Така след 40-ия си ден, детето е готово да бъде представено на външния свят.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)