С три скенера дигитализират експонатите на габровския музей

400 хиляди лева е общата стойност на машините

Три скенера на стойност 400 хил. лева са закупени по проекта за дигитализация на културно-историческото наследство в РИМ-Габрово. Това каза за "Фокус" Красимира Чолакова, директор на Регионалния исторически музей в Габрово. Стойността на проекта е 500 хил. лева. "Завършваме много голям проект за дигитализация на културното наследство. Предстои да ни доставят техниката. Проектът е по норвежката програма BG 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на Министерството на културата. В момента работим по софтуера, като с нас се съгласува фирмата доставчик. Обсъжда се какво трябва и не трябва да остане в полетата и това е най-важният въпрос, по който работим”, каза Красимира Чолакова.

Срокът за изпълнение на проекта е 10 месеца. Предстои неговото финализиране и стартиране на процеса по дигитализация.

Единият скенер е 3D. Благодарение на него ще може да се дигитализира голяма част от културното наследство, като например гривни, накити, чапрази, ордени, медали, монети и други културни ценности. Чолакова обясни, че този скенер може да показва дори вплитката на тъканите, което е много важно за Музея по отношение проучванията.

Чрез другите скенери ще бъде изработен каталог на старопечатните книги. Директорът на Музея посочи, че скенерът, който ще дигитализира книгите, ще може да дигитализира и негативи, диапозитиви, както и най-старите стъкла, на които има образи на Габрово и други вещи, съхранени във фонда.

"Посетителите на сайта на музея ще имат възможност да видят ръкописи от XIV-XV век, с които разполагаме. С третия скенер, който ще получим, ще можем да дигитализираме всякакви нестандартни неща като афиши и книги в по-голям размер”, каза Красимира Чолакова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов