Велико Търново, България и светът се простиха с железния Трифон

Спорт

17-02-2016, 14:28

Снимка:

velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старата столица учредява награда за проспериращ футболист и Международен турнир на името на легендарния №3

Хиляди скърбящи за футболиста и човека Трифон Иванов се стекоха в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” днес, за да си вземат последно сбогом с него. Треньорът на легендарната чета от 1994 г. Димитър Пенев, Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, Йордан Лечков, Наско Сираков, бившият шеф на Българският футболен съюз Валентин Михов и настоящият Борислав Михайлов, председателят на Великотърновският общински съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на община Велико Търново Даниел Панов и още десетки видни спортисти и общественици бяха сред опечалените, които преди броени минути се простиха с железния Трифон Иванов. Поклонението започна с химна на Република България и с Шишмановата песен.

Награда за най-проспериращ млад футболист и Международен турнир по футбол за деца и юноши учредява община Велико Търново на името на защитника с №3. Това съобщи в словото си кметът Даниел Панов. „Душата ми отказва да приеме факта, че Трифон го няма. Отказвам да мисля и говоря за Трифон в минало време. Трифон е велик защитник, футболист, легенда – така го познава светът. Аз и моето семейство познаваме един друг Трифон – загриженият за децата, влюбени във футболната игра; добрият човек, готов да помогне на всеки в нужда; ангажираният с важни обществени каузи. Думите, които описват Трифон, са достоен и почтен българин и горд болярин. Той е сред съвременните символи на Велико Търново, човек, който строи мостове. Говори малко, но казва силни и понякога тежки истини. Никога не каза лоша дума за никого, дори за онези, които я заслужиха. Земен, достъпен, искрен. От днес той ще играе своя фантастичен футбол с небесния отбор на световните легенди. Тук, при нас, неговото място остава празно, защото е неповторим и уникален…. Поклон, приятелю! И нека е лек пътят, по който поемаш!” – каза скърбящият кмет на общината Даниел Панов. Съболезнователни адреси до опечаленото семейство изпратиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов.

Сълзите си не можаха да скрият нито Бончо Генчев, нито Боби Михайлов, а неустрашимият Христо Стоичков избухна в ридания, целувайки за последно приятеля си.

Трифон Иванов получи посмъртно “Венец на победителя”, новия знак на министерството на младежта и спорта. Той беше връчен на опечаленото семейство днес от Гошо Гинчев от ведомството. При връчването залата избухна в аплодисменти по молба на една от дъщерите на Трифон Иванов.  Вечният дом на легендарния футболист ще е на гробищния парк във Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов