Преобразен като Трифон Зарезан ще зарязва лози в центъра на село Големаните

В празника ще се включи и оркестър

Жител на великотърновското село Големаните, преобразен като народният герой Трифон Зарезан и тази година по традиция ще зарязва лози в центъра на селото. Празникът ще се проведе днес в навечерието на традиционния български празник Трифон Зарезан, който отбелязваме на 14 февруари. Това разказа пред „Фокус” кметският наместник на селото Веселина Стойчева.

Тя обясни, че денят се отбелязва подобаващо в селото от дълго време насам. В миналото са се правили пищни тържества.

"Сега хората намаляха, но инициативата на кметството и на читалище „Христо Ботев” в село Големаните е да се възроди този празник и това се случва през последните години. Ежегодно ние се събираме на 13 или 14 февруари с един традиционен начин на зарязване. Това е стар обичай, който е останал в селото като традиция – една групичка, водена от колоритния Трифон Зарезан с венеца на главата, с пояса на кръста и с бъклицата с вино посещава домовете на стопаните. Хората от града идват с желание в Големани на този ден, за да посрещнат групата на Трифон Зарезан”, обясни още Веселина Стойчева.

Тя допълни и че освен всички жители на селото в празника се включва и оркестър, който съпровожда колоритната група. Кметският наместник на селото разказа, че групата посещава всички домове, зарязва лозите, след което стопанинът на къщата ги черпи с вино и мезе, а гостите от своя страна пожелават берекет и плодородие и продължават към друга къща.

"Това е един много хубав начин за празнуване, който е типичен за селото и който опитваме да запазим. След като приключим с посещенията се събираме всички в салона на читалището в Големаните. Всеки си носи почерпка и отново под звуците на музиката се веселим от обяд до вечерта”, разказа още кметският наместник. Тя добави, че освен това се организират и различни конкурси – за най-хубаво домашно вино, за най-добре танцуваща двойка и за най-вкусно традиционно ястие. Веселина Стойчева посочи, че в празника освен жителите на селото се включват и много гости, които пристигат специално за тържеството. Тя добави, че тази година празникът отново ще се проведе в центъра на селото и ще започне в 12.00 часа. Обиколката на групата, водена от Трифон Зарезан, тръгва в 09.30 часа.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)