Откриха кабинет по фетална морфология във Велико Търново

Животът

12-02-2016, 13:24

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Работи се с най-скъпия и модерен за областта ехографски апарат

Нов кабинет Фетална морфология /каб. 413/ бе оборудван в „ДКЦ I – Велико Търново” и започва работа съвместно с Медицински комплекс „Щерев”. За целта най-голямото лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ в община В. Търново закупи най-скъпия ехографски апарат в областта ни, на фирмата General Electric, за 4D ехография.

Столични акушер-гинеколози, в първата десетица на специалистите по фетална морфология в България, ще работят /съобразно предварителен график с ежемесечни визити/ в кабинет 413. Първите високоспециализирани ултразвукови прегледи ще бъдат извършени от д-р Петя Чавеева, сертифициран специалист по фетална медицина на 20 февруари /събота/ 2016 г. Необходимо е предварително записване на тел. 062/62 19 60. 

Феталната морфология е обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. Резултатите от него са готови веднага след прегледа. Целта му е да оцени анатомията на плода, като изключи или установи аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Изследването е напълно безвредно и безболезнено, поради което би могло да се извършва многократно в периода на бременността.

В най-добрия случай бременните следва да се обърнат към специалист фетална морфология в първия триместър /11 – 13 г.с./ за т.нар. биохимичен скрининг, включващ ултразвуково изследване на плода и кръв от бъдещата майка за измерване на две субстанции на бременността, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). Изследванията от ултразвука и майчината кръв се комбинират в специална софтуерна програма и позволяват да се изчисли риска за хромозомни аномалии, като тризомия 21 (Даун синдром), тризомия 18 (Едуардс синдром ), тризомия 13 (Патау синдром ). При такъв преглед кръвните изследвания ще трябва да са предварително готови, т.е. пациентките ще трябва да използват услугите на Лабораторията на „ДКЦ I – Велико Търново” няколко дни преди прегледа при д-р Петя Чавеева.

 Ултразвуковото изследване за фетална морфология следва да се провежда и в периода 19-23 г.с. Това е времето, когато се преглежда подробно развитието на плода, за да се изключат всякакви структурни дефекти. Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от преекпламспия или от развитие на малък за гестационната възраст плод.  

Важна е и т.нар. късна фетална морфология, която се провежда в 30-32 г.с., за оценка на доброто общо състояние на плода в края на бременността. Прави се с доплерова ултразвукова диагностика на различните органи и системи. Тя не само показва как се чувства бебето в майчината утроба, но и установява евентуални усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог или екипът, който ще води раждането.

Феталната морфология е изследване препоръчвано за всички бременни и затова бъдещите майки от областта ни пътуваха до столицата или някои от по-големите градове в страната за диагностика на плода. Сега неудобството от пътуването и разходите за него ще им бъде спестено. В случай, че бъде открит вроден проблем на плода, пациентките ще бъдат насочвани за лечение към единствения по рода си в България специализиран Сектор по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев”, даващ шанс за успешен изход от бременността на случаи, които доскоро се смятаха за нелечими.

Съвместната работа между „ДКЦ I – Велико Търново” и Медицински комплекс „Щерев” ще позволи на великотърновските им колеги акушер-гинеколози да черпят опит и познания, достъпни за малцина. В същото време специалистите на „ДКЦ – I В. Търново” вече могат да проследяват бременността и да консултират жените от областта ни съгласно препоръките и екипната работа със специалистите на МК „Щерев”.

Към този момент специалистите по акушерство и гинекология на  „ДКЦ I – Велико Търново” са шестима: д-р Дарина Маринова, д-р Ела Бонева, д-р Магдалена Джикова, д-р Веселка Попкръстева, д-р Миладин Ковачев и д-р Петко Пеев.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов