ООН осъди строго Северна Корея за изстрелването на ракета

Свят

08-02-2016, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бързо ще се утежнят санкциите срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН „строго осъди изстрелването” на ракета от Северна Корея, извършено в неделя. Декларацията по този повод бе приета с единодушие след консултации при закрити врата, предаде БГНЕС.
Съветът се ангажира „бързо да приеме нова резолюция”, за да утежни санкциите срещу Пхенян в отговор на това изстрелване и на последния севернокорейски ядрен опит, извършен на 6 януари. „Членовете на Съвета за сигурност ще приемат бързо нова резолюция на Съвета, налагаща забележими мерки в отговор на тези опасни и тежки нарушения” на резолюциите на ООН. Декларацията потвърждава, че изстрелването, представено от Пхенян като изстрелване на спътник, „използва технологиите на балистичните ракети” и което така „допринася за развитието на системи с възможност за използване на атомно оръжие”, т.е. на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави, способни да достигнат САЩ.
„Ясно е, че става дума за заплаха за международния мир и сигурност”, се казва още в текста. Преговорите между Вашингтон и Пекин за резолюция, която да утежни санкциите, вече наложени на Северна Корея, тъпчат на място заради въздържанието на Китай, основен съюзник на Пхенян, според дипломати.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов