Търновски творци с идея за литературен конкурс на името на Васил Попов

Велико Търново Лайф

25-01-2016, 09:07

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във ВТУ пазят най-богатия архив на прозаика

От години няколко великотърновски творци, почитатели на писателя Васил Попов, се събират, за да дискутират тенденциите в творчеството му или просто да си припомнят своите срещи с него.
Макар че в катедра „Българска литература” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”  се пази най-богатият архив на прозаика, според търновската писателка Ружа Велчева в национален мащаб около Васил Попов витае незаслужена тишина и забрава. Малцина са тези, които си спомнят и пишат за неговата неповторима проза, като проф. Иван Станков и Панко Анчев.
За втора година петимата основни членове на литературен клуб „Васил Попов” – Ружа Велчева, Миролюб Влахов, Светла Андреева, Владимир Шумелов и Веска Кирилова, посещават родната къща на писателя в с. Миндя. Към тях се включват и други търновски творци – Снежана Иванова, Радка Пенчева и Янислав Янков.
През 2015г. посещението в с. Миндя е по-специално – навършиха се 85 години от раждането и 35 години от смъртта на твореца. Членовете на литературния клуб са поднесли цветя пред паметната плоча на Васил Попов и са разговаряли с брат му Любомир Попов.
Сред членовете на литературния клуб се оформя и идеята да учредят конкурс за къс разказ на името на Васил Попов, за да се привлече вниманието на литературоведите, пък и на авторите, към неговото творчество.
„Първо трябва да уточним техническата част. Трябва и да се намерят спонсори, защото все пак е хубаво да има някакви награди в конкурса. Надяваме се до есента да задействаме нещата.”, споделя Ружа Велчева.
Миролюб Влахов, Владимир Шумелов и Ружа Вълчева имат и сайт (www.razkazvachite.com) , в който публикуват свои и чужди произведения, стремят да откриват нови автори и да запълнят празнината от това, което е било и което идва в литературата ни.
Според Ружа Велчева имаме много стойностни съвременни автори, но е хубаво да се връщаме и към корените на нашата литература, а защо не и към „Корените” на Васил Попов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов