Дряновци изхвърлят най-голямо количество битови отпадъци

Изхвърляните битови отпадъци са 302 кг на глава от населението

Анализ на експерти от местната администрация в Дряново показва, че изхвърляните битови отпадъци са 302 кг на глава от населението. Това поставя общината на челно място в страната. По този показател почти 100 кг. повече битови отпадъци изхвърлят живеещите в дряновско в сравнение с другите населени места, информира Дарик.

Според местната власт е важно: "всеки да разбере, че е необходимо собствено отношение и организация в изхвърлянето на сметта - кое може да се рециклира и кое може да се продаде".

Проблемът е дискутиран по време на срещите на Мирослав Семов с жителите на малките населени места. Кметът предприе обиколка из общината, като обяви, че има намерение срещите с хората да станат традиционни.

Досега такива срещи са се провели в селата Янтра, Скалско, Караиванца, Маноя, Косарка, Соколово, Зая, Ганчовец, Керека, Туркинча, Длъгня, Големи Българени, Славейково, Гостилица, Денчевци и Царева ливада.

Идеята на ръководството на общината е да се осигури прозрачност, публичност и информираност, запознаване на терен с проблемите и желанията на хората по места.
Най-често поставяните въпроси засягат предимно инфраструктурата, водоснабдяването и канализацията, уличното осветление.

На повечето места е изказано желание по главните улици да бъдат поставени легнали полицаи, заради високите скорости, които се развиват по правите пътни участъци.

Семов се ангажира, че натрупаните към момента сметища ще бъдат отстранени, но е категоричен, че служителите от администрацията ще бъдат безкомпромисни към нарушителите и ще налагат сериозни санкции. Той призова хората да не пълнят контейнерите с органични отпадъци, които са напълно разградими в природата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов