Няма опасност за птиците в езерото на Бачиново

Не се налага пълното му размразяване

Към момента не се налага пълното размразяване на езерото „Бачиново“ в Благоевград, защото в горният му край не е заледено и там се намират обитателите му патиците и лебедите. Това каза Васил Бачев, началник на фирма „Биострой“, цитиран от Фокус . По думите му част от водата е била източена с цел да падне нивото на водата в езерото и ледът да се напука. "Засега други действия не се налагат", уточни Бачев. Той добави, че се е стигнало до размразяване на езерото поради опасения, че може да влязат в него кучета или лисици и обитателите да станат тяхна жертва. "Но при положение, че има вода без лед в единия край на езерото, на евентуалните нападатели им е по-трудно да достигнат птиците", разясни Бачев. Васил Бачев каза още, че няма как да се източи цялото количество на водата в езерото, защото обитателите му няма къде да живеят, на тях им е необходима водна среда за живот. "Ако останат без вода,  патиците и лебедите ще избягат, за да потърсят на друго място такава", завърши той.

Тъй като в езерото "Бачиново" в Благоевград има постоянно течаща вода, навес и храна, няма опасност за птиците, които живеят там, при положение, че езерото е частично замръзнало. Това каза Димитър Попов, председател на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)-Гоце Делчев. До голяма степен тези обитатели ползват водоемите като източник на растителна или животинска храна, която е характерна за сладководните и соленоводните водоеми, обясни той. Попов уточни, че другата важна роля на водоемите е, че те предоставят безопасна среда за нощуване. "Като се съберат обитателите в средата на езерото, няма достъп до хищници като лисици, чакали, кучета, които да ги нападнат", подчерта председателят.
Димитър Попов каза още, че в района на Раднево-Гълъбово, където са ТЕЦ-овете, язовирите "Овчарица" и "Розов кладенец" обичайно това са водоеми, които, когато има много тежки зими,  остават почти винаги незамръзнали части от тях, защото те се използват за технологични басейни към ТЕЦ-овете. "Обикновено тези водоеми често дават убежище на птиците и са важно място за концентрация на птиците, но тази година беше отчетена ниска численост на гъски", поясни председателят на дружеството. По думите на Попов около Пловдив в река Марица е имало лебеди, а за пеликаните няма сведения. "Беше отчетена и нощувката на малък корморан до Пловдив между 2 000-3 000 индивида, което е на половината от рекордната численост, която е стигала между 4 000-5 000 броя. Не са отчетени посещения на розовото фламинго тази година", добави Попов .



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов