Венцислав Спирдонов успокои Шереметя, настръхнало срещу частен инвеститор

Мисия

11-01-2016, 15:38

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хората се притесняват, че ще останат без ток, вода и къщи

Изнесена приемна в с. Шереметя проведе днес председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов. Повод за насрочването й стана инвестиционно намерение на бизнесмена Георг Кабе, който иска да строи селище от затворен тип в землището на Шереметя и Малък чифлик. На срещата с жителите на селото днес присъстваха още  заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорът на дирекция „СУТ” инж. Динко Кечев, началникът на сектор „Пътна полиция” гл. инсп. Атанас Атанасов, председателят на сдружението на кметовете и кметски наместници „Янтра 2001” Благовеста Факирова, кметът на с. Шереметя Пламен Петев, председателят на Комисията по ТСУ към местния парламент Пламен Петров и представители на структурата на хидрооператора „ВиК Йовковци” АД в Лясковец.

Георг Кабе има намерение да строи още от 2008 г., обясни кметът на Шереметя Пламен Петев. Улиците в селото, обаче са тесни и не позволяват преминаването на тежкотоварна техника, без това да увреди имотите на хората. Затова жителите правят общоселско събрание, събират подписка, която внасят в Общинския съвет и нещата спират до тук. През 2014 г. обаче Кабе, по думите на Петев, заявява, че вече е получил разрешение за транспортна схема през селото, по която да минават камионите по време на строежа на селището му. „Ние нямаме нищо против строежа, но нека той не засяга интересите на хората и да не застрашава целостта на имотите на хората.” – допълни кметът на Шереметя.

„Тази транспортна схема, която има г-н Кабе, касае само ВиК и елснабдяването, а не преминаването на тежкотоварна техника. Ние трудно можем да му откажем ел- и ВиК – комуникации, но ако няма възможност да ги получи от съответните дружества, той няма как и да промени предназначението на имота си.Относно транспорта, нека Кабе да си направи проект за организация на движението, което да минава само по полски пътища през гората и да не засяга селото.” – каза по време на срещата общинският съветник от Реформаторския блок Пламен Петров, който оглавява Комисията по ТСУ във Великотърновския общински съвет.

Днес стана ясно, че управителят на ВиК „Йовковци” през 2014 г. е дал становище, че може да захрани обекта на Георг Кабе с вода от Лясковец. Представителят на дружеството от града обаче беше категоричен, че Лясковец няма капацитета да подаде вода, защото максималните количества на ден са 1 000 кубика, които и сега са проблем.

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и шефът на „Пътна полиция” гл. инсп. Атанас Атанасов успокоиха жителите на Шереметя, че Георг Кабе до този момент не е внесъл искане за временна организация на движението. Ако направи такова, трябва да се сформира комисия от представители на полицията, общината и Областното пътно управление. Тя да разгледа проекта, който в последствие трябва да се съгласува с главния архитект и кмета на общината.

Жителите на селото бяха категорични, че не искат да пречат на инвестиция, която ще съживи региона и ще вдигне цените на имотите. Но не желаят да дадат ВиК, ток и пътищата си за бъдещия затворен комплекс, който Кабе иска да вдигне.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов