Фестивал на модерното изкуство подготвят в Елена

Мисия

10-01-2016, 09:53

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Инициативата ще е поредната културна проява, привличаща гости във възрожденския град

Начална пресконференция по новия проект на община Елена „Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят” се проведе в сградата на общината. Проектът се реализира в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и на Норвежкия финансов механизъм за периода 2009-2014 година, Програма Бг08, Малка грантова схема „Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура”. Общата стойност на проекта е 92 210,40 евро, без съфинансиране от страна на общината. Партньор е „Международната организация за демокрация и права на човека” Осло, Норвегия.

Фестивалът ще се проведе на 23 май т. г., а на срещата с медиите присъстваха ръководители на самодейни състави, директори на училища и детска градина, занаятчии, литератори, кметът на село Майско, музейни работници и други граждани, проявяващи активност в културния живот.

Кметът на Елена инж. Дилян Млъзев аргументира потребността от подобен фестивал и изрази увереност, че форумът ще се превърне в поредното културно събитие, което ще привлича още повече гости в града. Денят на провеждането, 23 май 2016 г., ще съвпадне с Майските празници във възрожденския град и това ще даде възможност много еленчани, завърнали се от близо и далеч, да се потопят в света на съвременното изкуство и традициите.

Чрез презентация участниците в конференцията се запознаха с основните дейности по проекта. Направени бяха предложения и разяснения по поставените въпроси. 9 работни групи за идеи по подготовката и провеждането на фестивала „Пъстър балкански свят” се оформиха на първата среща.

Проектът е в действие, екипът е отворен за градивни предложения, а най-важното е, че ще бъде дадена възможност на талантливите деца и младежи да се изявят пред многобройна публика.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)