Община Велико Търново ще стопанисва Трапезица

Мисия

09-12-2015, 11:30

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Преди време общината получи и „Св. 40 мъченици”, „Никополис ад Иструм” и Царевец

Община Велико Търново ще стопанисва  Трапезица. Всички дейности по опазването и съхранението на средновековната крепост с договор ще бъдат възложени на Регионалния исторически музей. След църквата „Св. 40 мъченици”, „Никополис ад Иструм” и Царевец това е четвъртият обект държавна собственост, който се прехвърля за управление на местната администрация.
С инвестиция от 2,5 млн. лева това лято започна изпълнението на мащабен проект за превръщането на хълма в атрактивна туристическа дестинация. Средствата са безвъзмездна помощ от Фонда за културно-историческо наследство на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Субсидирането стана възможно с личната ангажираност на премиера Бойко Борисов и след впечатляваща презентация на историческата крепост, която кметът Даниел Панов направи пред президента на Азербайджан Илхам Алиев.
Реставрация на Западната крепостна стена, експониране на три църкви, изграждане на пешеходни алеи, рехабилитация на пътя до началната спирка на фуникуляра, обновяване на посетителския център с находки, открити при археологическите проучвания на крепостта са включени във възстановяването на Трапезица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов