Адвокатите отбелязват 115 години колегия с книга и филм

Животът

08-12-2015, 13:15

Снимка:

lex.bg

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тържеството е на 20 декември – Денят на човешките права

Професионалният празник на адвокатите и Деня на човешките права 10-ти декември ще отбележат от Великотърновската адвокатска колегия. Денят е свързан с приемането на Всеобщата декларация за защита правата на човека през 1948г., пише сайтът regnews.net. Празникът във Велико Търново ще се проведе за втори път, а организаторите са предвидили богата програма. Тя ще започне в четвъртък от 16 часа в музей „Учредително събрание” с представяне на книгата „История на Великотърновската адвукатура- ТОМ I”.
Авторката е Катя Митова, която е главен уредник в РИМ. Книгата се издава във връзка с 115 години от основаването на първият Адвокатски съвет във Велико Търново.
„Историята на Търновската адвокатура е националнозначима, защото от нея тръгват да се развиват и другите адвокатури в окръжните градове на държавата”, сподели Катя Митова.
Работата по книгата отнема на авторката 8 години и е изградена от архивни материали. Тя обхваща историята на адвокатурата във Велико Търново от 1878 до1944г. Според авторката трудът е предназначен не само за тесните специалисти, но и за широката аудитория. Книгата включва биографични данни за 225 търновски адвокати, действали по онова време в старата столица. Част от тогавашните юристи са министри, кметове, председатели на читалища, областни управители и депутати, споделя Катя Митова.
В книгата са отделени и доста страници за създаването на Търновския адвокатски съвет преди 115 години. В нея са поместени имената на петимата му учредители, сред които е и председателя Моско Добринов. В книгата е напечатан и Правиника на съвета, което е доказателство за създаването на третия в сраната Адвокатски съвет. 
„Работата, с която са се занимавали  авокатските съвети тогава е почти идентична със сегашната работа. Освен да вписва адвокати и събира членски внос, Адвокатския съвет се занимава с дисциплинарната дейност на адвокатите, безплатната правна помощ, защита правата на адвокатите и с въпросите на правосъдието като цяло. Мен ми направи голямо впечатление какви декларации са приемали в защита върховенството на закона. Намесата на министър-председатля  през 1934 година, който се опитал да упражни влияние върху съдебната система  е спряна с такава декларация”, сподели впечатленията си от книгата председателят на Великотърновската адвокатски съвет Веселка Коева. Изданието е спонсорирано с 10 000 лв. от Висшия адвокатски съвет.
В четвъртък режисьорът д-р Георги Василев ще представи и филма „Историята на една достойна гилдия”. Той е правен по сценарий на Катя Митова и обхваща именно създаването на Търновския адвокатски съвет. За заснемането му са използвани 115 изображени и графики. Кадрите са заснети в музей „Учредително събрание”, използван е автентичен реквизит, а в етюдите участва актьорът Иван Митев.
„Броят на адвокатите във Виена и броят на адвокатите във Велико Търново тогава е еднакъв. Тоест можем да кажем, че дори след Освобождението сме били европейци като всички нормални народи. Нарочно във филма съпоставихме тези данни. Много е приятно Търново да бъде един от водещите градове където адвокатската гилдия изпълнява задълженията си достойно”, сподели Георги Василев.
За празника на 10-ти декември са поканени адвокати от цялата страна. Най-вероятно честванията ще бъдат уважени и от председателя на парламента Цецка Цачева, допълват от regnews.net.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов