Търновски учени участваха в международен симпозиум на остров Тасмания

Велико Търново Лайф

30-11-2015, 10:14

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев показаха и красотите на България пред чужденците

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участваха в Международния симпозиум по антени и разпространение ISAP 2015, който се проведе в Конгресния център „Рест Пойнт” в Хобарт, Тасмания, Австралия. Те представиха своето изследване „Влияние на материалните и геометричните параметри върху диференциалната фазова разлика в цилиндричния вълновод, съдържащ феритен цилиндър с азимутално намагнитване и диелектричен тороид”.
Диференциалната фазова разлика е важна величина, познаването на която позволява проектирането на фазорегулатори с приложение в антените с електронно управление на електромагнитната вълна. Авторите са разработили оригинален подход за пресмятането й в двуслоен ферито-диелектричен вълновод, основан на метода на последователните приближения. Вълновите процеси в изследваната структура са описани с помощта на комплексните конфлуентни хипергеометрични функции на Кумер – най-общите функции на математичната физика и реални цилиндрични функции на Бесел и Нойман. Във връзка с това бяха представени графиките на функцията на Кумер в комплексната равнина, изследвани, построени и публикувани от авторите за първи път в техни статии. Съществена част от изложението бяха и таблиците и графиките на числата L, въведени от проф. Георгиев и д-р Георгиева и представляващи обект на нова област в теорията на числата, създадена от българските учени. С тяхна помощ се пресмятат границите на областите, в които се наблюдава фазова разлика в изучаваната структура.
Симпозиумът по антени и разпространение ISAP е най-представителният форум в споменатата научна област, който се организира в Азиатско-Тихоокеанския регион.Той се провежда под егидата на Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ и Института на електронните, информационните и комуникационни инженери IEICE – Япония.
Докладът на българските учени бе подготвен така, че след логически завършени части бяха включени забележителности на Велико Търново и България, сред които Розовата долина, Мадарският конник, Деветашката пещера, Рилските езера, връх Шипка. По традиция най-напред бе представена иконата на светите братя Кирил и Методий – патроните на Великотърновския университет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов