Система за управление на отпадъците ще заработи във Велико Търново

За новата Регионална система за управление на отпадъците са отпуснати над 33 млн. лева

Като държава-член на Европейския съюз България има ангажименти за изпълнение на  европейските директиви за управление на отпадъците. Изграждането на регионалната система за шест общини от област Велико Търново е в отговор на тези ангажименти, каза Зорница Кънчева от община Велико Търново, ръководител на проекта.
"Разбира се общините нямаше как да изпълнят тези изисквания за модерно управление на отпадъците и оползотворяване на суровините от тях със собствени средства от данъците и таксите смет. Без европейското финансиране изграждането на такива системи е невъзможно. Става дума за милиони инвестиции, които общините, дори и държавата нямаше от къде да намерят."
Тя каза, че за новата Регионална система за управление на отпадъците са отпуснати над 33 млн. лева. Тя е разположена на площ от 165 декара в землището на великотърновското село Шереметя. В нея годишно ще се приемат 54 хиляди тона отпадъци от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. От тях  ще се отделят суровини за рециклиране- хартия, картон, пластмаса, които общините ще продават на специализирани фирми, а приходите отново ще бъдат инвестирани за управление на отпадъците. От отделяните високомодифицирани калорични отпадъци ще бъде произвеждана електро или топлинна енергия. От биоразградимите отпадъци ще се прави компост за рекултивация и за торене. Отпадъците ,които не могат да бъдат преработени или изгорени, ще бъдат депонирани в клетка. Тази модерна система има значителен екологичен ефект върху въздуха, водите и почвите, подчерта Кънчева.
Гражданите  също очакват новата система за управление на отпадъците да подобри показателите на въздуха и водите в района. Те се надяват, че в резултат от нейната работа няма да бъдат повишени таксите за смет, които ще плащат жителите на Велико Търново, съобщава БНР.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов