Великотърновски и словенски ученици със съвместни концерти

Велико Търново Лайф

26-11-2015, 08:06

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Оркестрите на СОУ „Емилиян Станев” и „Свети Станислав” от Любляна канят търновци в петък и събота

Съвместни концерти ще изнесат във Велико Търново Духовият оркестър при СОУ „Емилиян Станев” и оркестърът на училище „Свети Станислав” в Любляна, Словения. Първият ще се състои в петък от 14,30 часа в Актовата зала на „Емилиян Станев”, а вторият – в събота от 17,00 часа,  в голямата зала на Общината, съобщи директорът на учебното заведение Кина Котларска.
„Свети Станислав” е частно католическо училище. Поддържа се и се управлява от Католическата църква. Има над стогодишна история. След края на Втората световна война и установяването на тоталитарния режим в бивша Югославия то е затворено, а сградата е превърната в казарма, разказа Котларска. Възстановява се след падането на Берлинската стена и отделянето на Словения като самостоятелна държава. Училището е първото в страната, в което се преподава и изучава словенски език. В него са проведени и първите матури на словенски език, допълни Кина Котларска.
Люблянското и търновското училище имат сходни профили по големина, брой ученици и учебни дисциплини.  Партньори са от две години по международен проект.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов