Седем от 10-те Общински съвета във Великотърновска област си избраха председатели от ГЕРБ

Животът

11-11-2015, 12:34

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Партията е с най-големият брой съветници и кметове в региона

Представители на ГЕРБ ще ръководят местните парламенти в 7 от 10-те общини на Великотърновска област. Те бяха избрани след тайно гласуване по време на първите сесии на общинските съвети в региона, съобщи официалният сайт на ПП ГЕРБ.

От партията припомнят, че след тайния вот, председател на общинския съвет във В. Търново е Венцислав Спирдонов, в Г. Оряховица – Даниел Костадинов, в Елена – Стоян Златев, в Лясковец – Даниела Арабаджиева, в Свищов – д-р Кристиян Кирилов, в Павликени – Ваня Антонова и в Златарица – Стефан Бранзелов.

След тези избори ГЕРБ отново получи най-голямата подкрепа във Великотърновска област, увеличи доверието, с което се ползва сред жителите и затвърди позициите си на водещ политически субект. Партията има свои представители във всички общински съвети в 10-те общини, като на повечето места осезаемо увеличава присъствието си в тях.

Съветниците от ГЕРБ в областта вече са 78, което е почти двойно в сравнение с мандатите, спечелени след изборите от 2007 г, когато се говореше за „вълна ГЕРБ“. Този брой е и значително по-голям, в сравнение с числеността на общинските съветници на ГЕРБ от изминалия мандат, когато в областта те бяха 67.

В общините Лясковец и Елена ГЕРБ има пълно мнозинство в общинските съвети - в Елена с 10 от общо 17 съветника, а в Лясковец с 9 от 17.

ГЕРБ изгуби кметското място в община Стражица. Наблюдава се обаче реално увеличение на подкрепата за кандидата и досегашен управник инж. Детелина Борисова, според официалните цифри. На първия тур за Борисова са гласували 2456 души, или с 1100 човека повече, в сравнение с гласувалите на първи тур от 2011 г. На балотажа инж. Детелина Борисова получи подкрепата на 3048 свои съграждани. От партията подчертават, че макар да изгуби мажоритарната надпревара, ГЕРБ е първа политическа сила в Стражица. След вота за Общински съвет партията значително увеличава одобрението, което събира сред стражичани. По-голям е и броят на общинските съветници в групата на ГЕРБ, които вече ще са 6, на фона на досегашните четирима.

След балотаж бе избран кметът на Г. Оряховица. Инж. Добромир Добрев запази голямата разлика от първия тур между него и неговия опонент. Той спечели балотажа с 8 960 гласа, или 64.78% подкрепа, срещу 4 871 гласа и 35.22% за опонента му.

Кандидат кметовете от ГЕРБ спечелиха още на първи тур и с внушителна преднина във В. Търново, Елена и Лясковец.

На първия тур, в областта бяха избрани и 34 кметове на населени места, издигнати от ГЕРБ. Това е около 1/3 от всички 117 населени места, в които се проведоха преки избори. След балотажа кметове, издигнати от ГЕРБ ще управляват 42 населени места в региона, като още десетки села имат управници, подкрепени от най-голямата партия.

В областния център - община Велико Търново, от общо 24 населени места, чиито жителите избираха свой кмет, кандидатите на ГЕРБ спечелиха от първи тур в половината – 12 села. Партията получи и доверието на хората в градовете Дебелец и Килифарево, както и в едно от най-големите села Самоводене, след балотажа.

От ГЕРБ припомнят, че след окончателния вот от 2011 г. ГЕРБ имаше избрани кметове в 18 села с преки избори в областта.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов