2400 прожектора светят на "Царевград Търнов- звук и светлина“

Управляват се от 70 табла, разположени по целия хълм

В основата си Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ е реализиран със съоръжение, което има централна и периферна част. Преди 30 години, когато е създадена програмата в централната част са влизали магнетофонът и компютърът, докато сега звукът се реализира от компютър. Това каза инж. Първан Първанов, който е ръководител на спектакъла, предаде репортер на Радио ‘’Фокус’’.

Периферната част включва 2400 прожектора, които се управляват от 70 табла, разположени по целия хълм. Включени са много подземни и наземни кабели, заради което е трудно да се прилагат нови технически средства. С нови светлинни източници например биха били спестени няколко прожектора, каза инж. Първанов и посочи че сега за реализирането на 4 светлини с различен цвят се използват 4 прожектора, докато би могъл да се използва само един, който да излъчва различни светлини.
Цветомир Бояджиев, управител на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” заяви, че реализирането на идеята за това "Звук и светлина" във Велико Търново да има историческо съдържание е било предизвикателство за чешкия екип преди 30 години. В тази връзка те са измислили асинхронни прожектори, за които се е наложило да търсят специалисти от различни европейски държави, които да могат да ги изработят. На базата на тази разработка някои фирми са започнали да произвеждат такива асинхронни прожектори.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)