„Креативни мислители” отваря врати в ОУ „Димитър Благоев”

Животът

05-11-2015, 16:46

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първата по рода си класна стая е за модерно обучение

Иновативна класна стая ще се открие в ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново на 16 ноември. „Креативни мислители“ ще е първата по рода си за модерно обучение на деца, където размяната на информация и познание по редица учебни предмети ще бъде двупосочна. Ще се създаде технологична възможност чрез създадена мрежа за интегриране на система от персонални компютри за всеки ученик да се улесни преподаването и възприемането на нови знания.

Целта на проекта е да се осъзнае ролята за качественото образование и подготовка на всяко дете. Той е разработен от „Сдружение Азбукари“. В него са предвидени специализирани места за обучение на деца в неравностойно положение, съобразени с установените по регламент техническите изисквания. В основно училище „Димитър Благоев“ учат 16 деца със специфични потребности, както и деца от малцинствените етнически групи.

В деня на официалното откриване ще се проведе и майсторски клас „Художественият образ в контекста на историческата достоверност и прецизността при неговото пресъздаване“, на който художникът-изследовател Краси Тодоров ще сподели свои наблюдения и прозрения, синтезирани въз основа на неговото творчество и проучвания на n-мерността в пространственото мислене. На ръководената от автора демонстрация на Ζn Art технология, присъстващите ще могат да участват в създаването на Zn Art портрет на Христо Ботев, детайл от първия скулптурен - архитектурен паметник в България, дело на немския скулптор проф. Густав Еберлайн. Идеята е аудиторията не само да види, но и практически да се докосне до уникален за България и целия свят, процес за обмен на информация и трансформация на познание, да разшири своето разбиране за изкуство, култура и образование.

„Искаме да дадем възможност на всички ученици да бъдат равнопоставени в процеса на обучение и в същото време да развиват своите таланти. Нашите деца заслужават да имат модерни класни стаи, където да придобиват нови знания. „Креативни мислители“ е само началото на промяната на родната училищна система. Нека да образоваме и направим успяващи и щастливи децата на България. Ние от „Сдружение Азбукари“ ще продължим да задаваме тона на реформата в българското образование, заяви Цвета Кирилова, председател на организацията. Тя допълни, че в модерната класна стая ще има възможност да се ползва и „Букварино“. Образователното помагало представлява един алтернативен учител по история, български език, правоговор и правопис и има запазено място във всяко едно училище. По мнението на преподаватели "Букварино" е алтернативен източник на знания за историята и развитието на българската азбука. Именно събраните средства от него подпомогнаха и реализирането на проекта – „Креативни мислители“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов