Ноември е месец на скандинавската култура във Велико Търново

Мисия

30-10-2015, 10:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Публиката ще се наслади на музика, поезия, изложби и тематични лекции

През месец ноември сдружение „VT EVENTS” и „ТАМ“ – пространство за култура и социални инициативи, организират съвместно поредица от събития, които представят културата на скандинавските държави. Програмата, обединена под надсловаHeading North”, включва тематични лекции, изложби, кино прожекции, литературни четения, музикални събития и дизайн инициативи. Всички събития от програмата на „Heading North” са със свободен вход. На 5-ти ноември, от 18:30 часа, с официален коктейл в Окръжна библиотека „П.Р. Славейков” ще бъде открита изложбата „Линия, която разказва”. С нея ще бъде показана работата на художника Рада Якова, която прави селекция на корици – образци при скандинавския дизайн на книгата. Изложбата бе създадена в рамките на Софийския литературен фестивал през 2014-та година и бе част от програмата на тазгодишното издание на ONE DESIGN WEEK – седмицата на дизайна в Пловдив.

На следващата вечер – петък, 6-ти ноември, ТАМ, любителите на съвременното музикално звучене ще могат да чуят богата селекция от съвременни скандинавски изпълнители. Зад DJ пулта ще застане Мартин Илиев. Акцент от програмата на „Heading North” ще бъде гостуването на фестивала за скандинавско и прибалтиийко кино „Северно сияние”, организиран от компания „Позор”. В Залата на Община Велико Търново ще бъдат представени всяка вечер по 2 прожекции (от 18:00 и 20:00 часа), или общо 6 нови заглавия от Исландия, Норвегия, Естония и Дания. Всички прожекции ще бъдат субтитрирани на български и английски език.

Фестивалът „Северно сияние” ще е и събитието, с което „Heading North” ще представи Скандинавския север в град Горна Оряховица. Прожекциите там ще се състоят между 18-ти и 20-ти ноември, от 16:00 и 18:00 часа в Зала 1 на Община Горна Оряховица.

От 19-ти до 28-ми ноември във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” ще може да бъде видяна изложбата „Графичен дизайн от Севера”, участвала в програмата на Doma Art Fest – Nordica. Изложбата представя два подхода към северната графика – минималистичния и остроумен шведски дизайнер Виктор Херц и сдържаните, но същевременно смели и иновативни проекти на финландското студио TSTO за различни институции и събития от сферата на културата. Преди откриването на изложбата, на 19-ти ноември от 18:30 часа, ще бъде представена  онлайн лекция на двама от авторите, част от творческия екип на базираното в Хелзинки студио TSTO.

Лекцията ще се проведе на английски език.

На 20-ти ноември от 18:30, отново в сградата на Факултета по изобразително изкуство, Мартина Стефанова и Дойчин Котларов ще говорят за създаването на арт фондация „Дома”- двигателят на фестивала Doma Art Fest, чийто фокус през тази година бяха държавите от Скандинавието. Мартина и Дойчин ще споделят с публиката целите на Doma Art Fest, събитията, реализирани в тазгодишното издание Doma Art Fest- Nordica, както и предстоящите им интересни проекти.

На 20-ти ноември от 22:00 в „ТАМ“ ще се проведе концерт на Пенчо Минев от Велико Търново, който от години композира и изпълнява своята авторска музика. В римите му се разкрива съвременният контекст на града и взаимоотношенията на хора, идващи от различни култури.

Завършекът на програмата „Heading north” ще е поредното издание на завоювалото си голяма популярност Читателско студио ТАМ. На 28-ми ноември, от 18,30 часа, в Окръжна библиотека преводачът Росица Цветанова и собственикът на издателство „Фабер” Нейко Ганчев, ще представят стихове на родената през 1972 година писателка Хели Лаксонен. Книгите й имат впечатляващи тиражи – първата й стихосбирка се продава в над 120 хиляди екземпляра в родината й Финландия, където обичайно една поетическа книга бива отпечатана в максимум 500 екземпляра. 

“Heading North” се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Събията в програмата са организирани в партньорство с Асоциация Българска книга, Компания „Позор”, Арт Фондация „Дома”, Окръжна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов