Младежи от българско сдружение изнесоха лекции пред студенти в Армения

Разказаха за България, за нашата история, култура, обичаи и традиции

Четирима младежи от Сдружение „Институт Переспективи” са изнесли лекции в Лингвистичния университет „Валери Брюсов“ и Ереванския държавен университет в Армения. Дванайсетокласникът от СОУ „Емилиян Станев” от Велико Търново Максим Методиев, IT-специалистът Боян Тодоров, учителката по философия от Русе Габриела Касърова и Ахмед Куйтов, който е завършил философия във ВТУ, споделили своя опит пред арменските студенти, които изучават българска филология и култура.

„И в двата университета преподава Гохар Абовян, която е завършила българска филология в България”, обясни Максим Методиев.

Пред арменските студенти той говорил за България , за нашата история, култура, обичаи и традиции. „Боян Тодоров даде съвети за младежката активност и предприемачество. Ахмед Куйтов изнесе лекции за възможностите, които предлага програмата „Еразъм +” на младите хора от цял свят”, разказа пред „Труд” Максим Методиев.

Четиримата българи останали впечатлени от арменските студенти. „Те са изключително отдадени на своето образование и с удоволствие изучават български език. Интересуват се от възможности за стажове и обучение у нас. Всеки ден отделят средно по 2 часа, за да се придвижат от домовете си до университета.От възможности да изучават полски и български език, 70% от студентите са предпочели изучаването на българското слово. Студентите гледат към Европа и Европейския съюз като на единствената посока, към която трябва да се стремят в бъдеще всички младежи”, сподели Максим Методиев.
Той и колегите му били заинтригувани от посещението си в местно основно училище, което носи името на българския поет Пейо Яворов. Школото е кръстено на нашия класик заради стихотворението му „Арменци”, а една от стаите е превърната в музей с негови снимки, докумнети и вещи.

Освен това при пребиваването си в Армения, четиримата представители на Сдружение „Институт Переспективи” представили България в международен младежки обмен в столицата на Армения и на тема „От младежката безработица към предприемачеството”. „В младежкия обмен по програма „Еразъм +” участваха общо 30 млади работници и експерти от Армения, Унгария, Италия, Румъния, Турция и България. Проекта продължи от 1 до 11 октомври. Целта бе да се покаже какви са измеренията на младежката безработица в държавите участници, както и какви методи биха могли да се предприемат, за да се намалят нейните показатели”, уточниха четиримата участници.

Младите българи имат опит, тъй като Ахмед Куйтов от три години участва активно в младежки образователни инициативиq целящи подбуждането на младежкия потенциал. Боян Тодоров е млад предприемач в IT сектора, a Максим Методиев, макар и още ученикq се занимава активно с младежки инициативи.

„Ще продължим да работим в тази посока. Съдружението ни засега има представителства в три града - Велико Търново, Варна и Свищов, в които членуват около 100 души. Организацията обаче се разраства и скоро ще разполага с клубове в цялата страна”, казват младите инициатори.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)