ВАС задължи ОИК да регистрира кандидат седмица преди вота

Животът

16-10-2015, 15:13

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Комисията ще излезе с решение до края на деня

Избирателната комисия в Търново е в шах, след като ВАС ги задължава да регистрират кандидат за общински съветник седмица преди вота, пише в. „24 часа”. Решението на върховните магистрати е от 15 октомври и указва, че ОИК - Търново има 24 часа да приеме предложението на инициативния комитет и да регистрира като независим кандидат за общински съветник в община Велико Търново лицето Милен Петров Ангелов. Произнасянето е по негова жалба след като на два пъти ОИК му отказа да го впише сред претендентите за местната власт. Мотивът - внесъл документите си след 17 ч. в последния ден от срока.

Милен Ангелов, който се прочу с това, че даде на прокурор тел.112 и влезе в конфликт с председателя на Окръжния съд в Търново, защото искаше права на магистрат като съдебен заседател, не прие отказа и се захвана с изборджиите. Кандидатът е обжалвал два пъти този отказ, както в Централната избирателна комисия, така и в съда. Според него безпрецедентните действия на ОИК могат да доведат до касиране на изборите.

"Отказът за регистрация на Милен Ангелов е незаконосъобразен, тъй като ОИК е преустановила да приема документи за регистрация на кандидати в 17 ч. на 22 септември, вместо в 18 ч., както изрично е прието с решение на ЦИК", се казва в решението на ВАС.

Магистратите се мотивират, че липсва задължителен протокол от обсъждане на случая в ОИК след изрични указания на Централната избирателна комисия. Вместо това са им изпратени снимки от охранителните камери в общината, които да покажат кога Милен Ангелов е влязъл и напуснал сградата.

"Съдебното решение има задължителен характер, но ние сме колективен орган, който трябва да се произнесе. В случай, че вземем решение да бъде регистриран, ще изпратим до ЦИК запитване къде в бюлетината да го впишем. Няма такава законова хипотеза и ние не можем да кажем, защото ЦИК е единствения орган, който тълкува Изборния кодекс", каза пред "24 часа" председателят на ОИК Десислава Йонкова. Решението на ВАС е окончателно, а гласуването по безпрецедентния казус ще бъде между 17 и 18 ч. днес.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов