Над 50 известни творци ще участват в Четвъртото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново

Животът

15-10-2015, 15:45

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Събитието е част от честването на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър

Четвъртото биенале на църковните изкуства с международно участие ще се проведе на 19 и 20 октомври в старата столица. Негови организатори са ВТУ „Св.св.Кирил и Методий” и Община Велико Търново. То е първо събитие от програмата за честване на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър, сподели Нелина Църова – директор на дирекция „Култура и туризъм” в Община Велико Търново.
В биеналето ще участват над 50 известни творци с икони, табла на стенописи, мозайки, дърворезби. То ще бъде открито на 1 октомври от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. В съпътстващата събитието програма са две изложби, също експонирали в Изложбени зали. Първата представя икони на проф. Георгиос Кордис от Гърция, който е известен в православния свят със своите творби. Другата експозиция показва произведения на възпитаници на Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна.      
На форума ще бъде направена и презентация от известна фирма-производител на тема „Приложение на съвременни материали в новото храмово строителство и църковна стенопис”. Три специализирани книги ще представят авторите им, като част от програмата на Четвъртото международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново. Срещата ще се проведе на 20 октомври от 16 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Книгата си за иконографски и технически проблеми в иконописта ще коментира Тодор Митрович. Неин преводач е великотърновецът Тодор Енчев. Важно изследване на произхода и систематизация на несебърски икони прави д-р Иван Ванев, който също ще го сподели с участниците в срещата. На нея за своя Албум на стенописи от български паметници на църковни изкуства ще говори и   д-р Галина Вачкова. Акцент в програмата на биеналето е дискусията по проблемите на съвременните църковни изкуства.
Международното биенале на църковните изкуства е проект на преподавателите от катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Провежда се от 2009 година под мотото „ Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа” и е единствения по рода си творчески форум в тази област у нас. Част от него е и конкурсът за изписване на икона на търновски светец. Предложените творби ще оцени компетентно жури, а наградата на Община Велико Търново е откупуване на икона в размер до 1000 лева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов