Детеубиецът Стефан Фердинандов обжалва доживотната си присъда

Крими

12-10-2015, 06:41

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рецидивистът уби жестоко сина си преди абитуриентския му бал

Днес пред Апелативния съд във Велико Търново застава рецидивистът Стефан Фердинандов. Мъжът беше признат от Окръжния съд в Старата столица за виновен в това, че на 25 май 2009 год. във  Велико Търново при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил рождения си син Деян Фердинандов, поради което му бе наложено наказание доживотен затвор със замяна, което да изтърпи при специален режим. Подсъдимият беше осъден да заплати на гражданския ищец по делото – майката Маргарет, 200 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на престъплението.

Делото в Апелативен съд е образувано по въззивни жалби подадени от подсъдимия и от служебния му защитник. През май 2009 г. година Стефан Фердинандов бяга от Варненския затвор, където излежава поредна присъда за изнасилване. Отива в дома на бившата си съпруга Маргарет и моли да спи временно там, за да се вижда със сина си Деян. На 25 май, дни преди абитуриентския си бал, Деян е намушкан с нож от родния си баща след свада за пари. Има съмнения, че момчето е изнасилено от родителя си, които не бяха доказани по време на съдебния процес. Преди да издъхне обаче, момчето посочва своя убиец – баща си. При задържането си Стефан Фердинандов прави пълни самопризнания, след което се отказва от тях. След което за Окръжния съд в Старата столица настава същински правен ад. Рецидивистът решава да се защитава сам и прави така, че делото да не тръгне над 20 пъти. Многократно Фердинандов влизаше в конфликт както с журналистите, така и с магистратите и със служебния си защитник. Рекорд за великотърновската съдебна практика бе и 8-часовата му защитна пледоария, която продължи няколко работни дни. Прецедент, срещу който се оказа, че съдебната ни система е безсилна.

При произнасянето на присъдата му, Фердинандов се закани, че бившата му съпруга няма да получи и лев от присъдената и кръвнина, а той ще обжалва.

Днес въззивното дело в Апелативен съд – Велико Търново е насрочено за 10,30 ч.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов