Пътуваща интерактивна изложба за Атанасовското езеро идва във Велико Търново

Велико Търново Лайф

08-10-2015, 06:26

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Атанасовското езеро е и най-богатият на птици район в България

Пътуваща интерактивна изложба „СимБиотично“, посветена на Атанасовското езеро край Бургас, ще бъде открита в Областния информационен център във Велико Търново на 13 октомври от 16 часа. Освен че е мястото, където се добива най-много сол, Атанасовското езеро е и най-богатият на птици район в България. Основният акцент в изложбата е поставен върху сложните взаимовръзки в екосистемата и ролята на човека в тях. Целта е да се популяризират природните ценности на крайбрежната лагуна и да се повиши интереса и подкрепата за нейното опазване.
Изложбата е иновативна за страната, а информацията в нея е интерпретирана по атрактивен за посетителите начин чрез забавни илюстрации, фотоси, анимация, модели, пъзели, аудио и видеоклипове.   Посетителите ще добият представа за езерото в миналото и как то се е променило с времето. Ще научат и за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за климата и за заплахите, които стават все по-реални и сериозни за екосистемата. Самата експозиция е продукт и на симбиозата между нейните автори – млади архитекти, дизайнери и еколози от Бургас.
Експозицията „Симбиотично“ е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация „Биоразнообразие“, финансиран чрез програма LIFE+ на Европейската комисия. Проектът се изпълнява в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД.   Изложбата ще остане в Областния информационен център във Велико Търново до   26 октомври и ще бъде отворена за посещения всеки ден от 9 до 17 часа, без почивните дни.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов