Търново се нуждае от специалисти в леката и тежка промишленост, както и в IT технологииите

Това заяви кандидатът за кмет на града Даниел Панов

Кандидатът за кмет на Велико Търново от ПП ГЕРБ Даниел Панов и Съветът на жените в бизнеса в България се обединиха около идеята за подобряване на професионалното образование. Това се случи по време на съвместна среща във фабрика за производство на сладкарски изделия в града, предаде радио ,,Фокус''.

По думите и на Даниел Панов, и на жените в бизнеса, един от основните проблеми, не само във Велико Търново, но и в страната, е липсата на професионални кадри, които да запълнят свободните работни места на пазара на труда. Кандидат-кметът съобщи, че заедно с евродепутатът Ева Паунова са изготвили анализ за местния пазар на труда. Според Даниел Панов, планирането на професионалното и висше образование е на много ниско ниво. Заради делегираните бюджети голяма част от директорите на училища търгуват с ученици, за да оцелеят. Специалностите в учебните заведения се препокриват.

Той подчерта, че според направения анализ Велико Търново се нуждае от специалисти в сферата на леката и тежка промишленост, както и в сферата на IT технологииите.

Даниел Панов обясни, че 47% от икономическия отрасъл в община Велико Търново е туризъм. Като добра практика той посочи добрата комуникация на Професионалната гимназия по туризъм в града с местния бизнес. По думите му, така се осигуряват кадри не само по стажантски програми, но и от професионалното обучение. 35% от завършилите Гимназията по туризъм започват работа в тази сфера.

Добро е и взаимодействието на местния бизнес с Професионалната гимназия по електроника. Даниел Панов подчерта, че безработицата във Велико Търново е между 3 и 4%, което е много под средната за страната, която е 12%.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)