Избрани Новини
Марийка Златева от Козаревец е най-добрата майсторка на лютеница
Събитието бе част от фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”
Марийка Златева от Козаревец е победителка в тазгодишната надпревара на лясковчани за майстор на домашна лютеница. Денят на лютеницата събра в Лясковец представители на читалища и пенсионерски клубове от града и селата на общината, за да мерят сили в това съревнование, превърнало се вече в традиция.
Събитието бе част от празничната седмица, протичаща под знака на четвъртия карвинг фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”. 30-килограмова тава бе напълнена с необходимите продукти за приготвяне на вкусната българска лютеница. Тази година честта се падна на миналогодишния победител в конкурса за най-вкусна лютеница Марийка Байчева. Докато майсторката я приготвяше, жури с председател Петя Василева, дегустира събраните домашни лютеници от петте села на общината и двата пенсионерски клуба в Лясковец, за да определи коя е най-вкусна.
Състезаващите се за приза лютеници бяха общо 47 на брой – производство на различни домакини от Лясковец, Козаревец, Джулюница, Добри дял, Драгижево и Мерданя. В съревнованието бяха включени и лютивки общо 7 на брой. Журито се произнесе, че това лято най-вкусна лютеница, приготвена в домашни условия, са направили Марийка Златева, Мария Станчева и Димитрина Любенова, съответно от Козаревец, Лясковец и Джулюница. По традиция в следващото издание на конкурса, демонстративно лютеница ще приготвя победителката от тази година.
Марийка Златева ще представи своята рецепта догодина и ще вари лютеница за жители и гости на града. Поощрителни награди имаше за още няколко домакини. Журито определи, че освен трите най-добри, също много вкусни са лютениците на Калина Цацова, Марийка Стоева, Живка Иванова, Гюлгена Илиева, Дочка Гайдарова, Йорданка Боева и Йорданка Балашева. На всички тях и на трите най-добри кметът д-р Гецова връчи предметни награди и грамоти. А голямата тава с лютеница по рецепта на Марийка Байчева, бе изядена от деца и възрастни за два часа, намазана на 200 филийки.
Топ Новини