Убиецът на Вероника казва, че се разкайва. Родителите не вярват

Крими

14-09-2015, 15:32

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очаква се до края на деня съдът за излезе с присъда

„Съжалявам, наистина. Даже е малко.” Това каза пред съда, пред  родителите и близките на убитата Вероника подсъдимият Илиян Здравков,  след като прокурорът Цани Попов прочете обвинителния акт, съобщи Общинско радио. От него недвусмислено става ясно, че Здравков е действал с пряк умисъл. Тройната съдебно-медицинска експертиза доказва, че Илиян няма психично страдание, неговите действия са били с ясно съзнание, целенасочени, като е проявил особена агресия. Детайлно  и по часове бяха представени неговите стъпки в трагичния за младото момиче ден. Обвинителният акт сочи, че на 28.02.2015г., в гр. Велико Търново, в района на Южен пътен възел, на северния бряг на р. Янтра, на около 30 метра западно от каменен мост над реката, свързващ ж.п. гара Велико Търново с Южен пътен възел, чрез употреба на сила Илиян Здравков е отнел от владението на Вероника Здравкова чужди движими вещи – дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с  25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и др. лични вещи на обща стойност 401,81 лева, собственост на Вероника Здравкова. Илиян Здравков нанесъл удари с  брадва в челната и тилната области на главата, които предизвикали  счупване на черепния покрив и основа. Със същата брадва нанесъл удари и в областта на лявото рамо на долната челюст на пострадалата с дислокация на фрагментите. Нараняванията били несъвместими с живота и причинили смъртта на Вероника Здравкова.  
 Деянието е извършено в условията на опасен рецидив – Илиян Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи.  
През цялото време, в което прокурорът Цани Попов четеше обвинителния акт, бащата на Вероника не го изпусна от поглед. Той и майката на Вероника не вярват за разкаянието на Илиян. Според тях това е начин да намали присъдата си. „Той не трепна. Когато излезе на вън ще продължи да го прави същото, той е свикнал, това е неговия живот”, коментираха родителите на момичето.
Заседанието по делото продължава и в този час с представяне на събраните доказателства. Възможно е до края на деня петчленният съдебен състав да излезе с присъда срещу рецидивиста. Максималното наказание, което може да му бъде наложено по реда на съкратеното съдебно следствие за извършеното престъпление, е 30 години затвор.

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден