Съвременни художници от Габрово представят картини в Кюстендил

Изложбата е със заглавие "Изкуство от центъра“

В кюстендилската галерия „Владимир Димитров – Майстора“ продължава изложбата със заглавие „Изкуство от центъра“. Това е проект на габровската художествена галерия „Христо Цокев“, стартирал през 2013 г., който представя съвременните габровски художници.

Експозицията включва 60 платна с размер 50/60 и това не е случайно: 50 са годините на галерията, а 60 са платната в изложбата. Участници в проекта са 30 автори, използващи различни техники и маниер в живописта. „Предизвикателството, пред което бяхме изправени, е да включим 30 различни автори в един формат“, коментира Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев“. Изложбата досега е представяна в Румъния, в градовете Търгу Жиу, Крайова, Куртя де Аржеш и в България – Добрич, Ловеч и Плевен.

"Всеки град, галерия и публика имат своя атмосфера и стил. Вълнуващо е да преоткриваш един и същи автор по различен начин. Да научаваш по нещо различно за творбата, поглеждайки я през погледа на различни и колоритни посетители, носещи своята емоция и усет", споделя Нели Недева, ръководител на проекта.

Изложбата носи разнолик характер и богато съдържание. Има творби, които предизвикват покана и усилия за размисъл и аналитичен, пълен с въображение и фантазия ум и поглед.

Творбите въплъщават в себе си основните характеристики на габровската душевност. Те са широки, пълни с обич, свободен дух и светлина, с показ на талантливи автори, със свой собствен неподправен маниер.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов