Стратегически проекти привличат във Велико Търново инвестиции и млади хора

Животът

12-09-2015, 18:28

Снимка:

Архив, Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общината, в която е налице положителен демографски прираст вече е готова с проекти за новия програмен период

Договорените през изминалия програмен период стратегически проекти ще утвърдят ключовото място на Велико Търново не само в националната, но и в европейската карта, заяви във видеоинтервю за БТА кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той посочи, че през последните четири години в община Велико Търново се реализират проекти за над 110 млн. лв., свързани с подобряването на общинската  инфраструктура, развитието на туризма, на образователната и социалната система.
На първо място, преминаването на трасето на АМ "Хемус" възможно най-близко - на 15 километра до областния център, ще даде възможност за бърза връзка със София и с Варна, както и с всички останали точки в Северна България. Изграждането на скоростния път Русе - Велико Търново – Свиленград, част от девети европейски коридор "Хелзинки - Истанбул", ще утвърди Велико Търново като предпочитана дестинация за развитие на бизнес, логистика и туризъм.
През изминалия период в срок е завършен първият етап от проекта за водния цикъл, разработен е съвсем нов проект за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва Велико Търново и още пет общини от областта. Проектът е одобрен през февруари 2013 година и ще приключи през октомври 2015 г. Стойността му е над 33 млн. лв., финансирането е по ОП "Околна среда".
 Изграденият Мултимедиен посетителски център се радва на голяма посещаемост и в новия програмен период предстои втори етап по разширяването му с още 1000 квадратни метра. Центърът е по проект "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново" по ОП "Регионално развитие" 2007 -2013, на стойност 6 750 000 лв.

Туристическите атракции увеличават гостите на Велико Търново


    
Създаването на нови туристически обекти и атракции увеличава не само броя на туристите, но и престоя им в града и общината. Всички общински институции полагат огромни усилия за популяризиране на историческото и културното наследство на Велико Търново, посочи инж. Даниел Панов.
 Кметът е убеден, че Мултимедийният център, изграден като музей на восъчните фигури, пресъздаващи живота през Средновековието, туристическото влакче и други атракции доказват това.
Международният фестивал "Сцена на вековете", Летният фестивал за камерна музика в Арбанаси, Международният фолклорен фестивал съживяват облика на града и го правят по-привлекателен за туристите.
 В старата столица е най-дългият туристически сезон. Активният период за културен туризъм във Велико Търново е повече от девет месеца. После градът се превръща в конгресен център. Проучванията сочат, че икономиката на Велико Търново се базира на 47 процента туризъм и свързаните с него индустрии, припомни кметът инж. Даниел Панов.
 Велико Търново се готви за следващия програмен период

   Община Велико Търново има готовност за участие в програмата "Региони в растеж", по която ще могат да се реализират проекти на стойност близо 53 млн. лв. Програмата дава възможност за развитие на спортната и транспортната инфраструктура.

Велико Търново е във втората група по програмата "Региони в растеж", в която влизат девет града, отбеляза инж. Панов.
Сред идеите, които предстои да бъдат реализирани, са отварянето на крепостта "Трапезица" за посетители, създаването на "Археологически парк" в старата част на града. По друг проект ще бъдат изградени велоалеи и зони за отдих, обвързани с териториите около река Янтра.

Безспорно един от най-важните проекти е свързан с терена на т. нар. старо военно училище. Това ще бъде мащабен проект, който ще даде облик на новия градски център на Велико Търново с ларго и пешеходна зона, с помещения за конгресни и музейни центрове, нова сграда за регионалната библиотека, зали за изложения. Нуждата от подобни помещения все повече се увеличава, защото Велико Търново има стратегическо място в България, заяви инж. Панов.
 Интегрираният план за градско развитие, който е в основата на идеите за следващия програмен период предвижда изграждането на достъпна среда, паркинги, ремонти и подобрения, от които ще се възползват жителите и гостите на град Велико Търново, каза кметът.
Велико Търново е община с положителен демографски резултат

   Велико Търново е един от малкото областни центрове в страната с положителен демографски резултат, заяви инж. Панов.
Велико Търново не е застинала музейна сбирка, той е жив и динамичен град, благодарение на младите хора, които учат и работят тук. Двата университета - ВТУ "Св.св.Кирил и Методий" и НВУ "Васил Левски", както и другите филиали на висши училища, привличат хиляди млади хора в началото на всяка учебна година, каза кметът.
През лятото на 2012 година по инициатива на кмета на града отваря врати Спортното училище във Велико Търново, където в момента се обучават над 200 деца в осем спортни профила. Изградена е нова многофункционална спортна зала в двора на СОУ "Емилиян Станев", извършена е реконструкция на стадион "Ивайло" с лекоатлетическа писта с девет коридора и обновени южни и северни зали. Предстои втори етап от изграждането на тренировъчното игрище в СОУ "Г.С. Раковски". В градската, парковата среда и в малките населени места има изградени фитнес площадки на открито.
С решение на Общинския съвет, ежегодно се присъжда академична парична награда за студенти и курсанти, както и поощрения за ученици с отличен успех и постижения, средства, които децата инвестират в следващи етапи от своето образование, разказа кметът на Велико Търново.
Велико Търново има потенциал да привлича и задържа младите хора, необходимо е обаче да бъдат разкрити и нови работни места, смята Панов.

 За последната година се забелязва силно завишен инвеститорски интерес към града от страна на бизнеса и има заявки за създаване на нови предприятия и заводи.

Предстои изграждане на завод в сферата на технологиите в южната част на Велико Търново върху осем декара площ с разкриване на 500 работни места, даде пример кметът Даниел Панов.

Видеоинтервюто на кмета може да видите тук

Автор на кадрите в текста: Валентин Русанов



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов