Почистиха речните корита в Търново

Рязко намаля рискът от наводнения

С над 830 000 лв., осигурени от държавата, са почистени коритата на реките в община Велико Търново, съобщава dariknews. Благодарение на средствата през последните 14 месеца рязко е намалял рискът от наводнения. Изгребани са наносите от девет участъка по теченията на реките Янтра, Белица и Дряновска край градовете Велико Търново, Дебелец и Килифарево, определени като особено рискови.

„Добрата координация с държавата, община Велико Търново постигна по линия на противодействието на бедствията и авариите. Така дейността бе финансирана от републиканския бюджет с целева субсидия от 353 547 лева. Критичните участъци от речните корита бяха почистени още през миналата есен. Така нито снеготопенето, нито пролетните дъждове, нито сегашните валежи създадоха предпоставки за наводнения”, посочват от кметската администрация в старата столица.

В момента тече обществена поръчка за чистене на два участъка на Янтра, които са локализирани във Велико Търново. За тях междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпуснала 480 961 лева.

„Община Велико Търново подготвя цялостен проект за пълно почистване на десетки километри по теченията на реките. Разработката обхваща района от Прохода на Републиката до северните крайградски зони на старата столица. Проектът се прави с национално финансиране. Средства за реализацията му ще се търсят от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, както и от министерството на околната среда и водите”, уточниха от общинската управа.

Реките, които текат на територията на община Велико Търново, остават спокойни въпреки обилното количество валежи, паднало през последното денонощие. Минимално е покачването на равнищата на реките Янтра, Белица, Дряновска, Еньовица и малките им притоците. Още с началото на валежите кметът Даниел Панов разпореди те да бъдат следени непрекъснато.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)