Кметът Даниел Панов благодари на всички, помогнали за просперитета на Арбанаси

Животът

16-08-2015, 13:49

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Арбанаси празнува на Голяма Богородица

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари на всички, които през последните четири години са съдействали за просперитета на с. Арбанаси. Градоначалникът на старата столица и стотици жители и гости на архитектурния резерват почетоха заедно светлия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, който десетилетия наред събира арбанашките родове в бащините им къщи. „Благодаря на кмета на с. Арбанаси Тодор Кръстев и екипа му, на бизнеса за подкрепата и на всички хора, които участваха докрай в инициативите на Община Велико Търново. Днес Арбанаси е едно по-привлекателно село и една добра туристическа дестинация”, обърна се към присъстващите Даниел Панов.

Пред стотиците празнуващи кметът на Община Велико Търново говори за традициите и обичаите, които местните жители пазят и предават на поколенията. „Благодаря на още един много важен човек – това е Арбанашченката. Жената, майката, бабата. Тя, която на този светъл ден е ставала в ранни зори и е започвала да приготвя традиционните блюда за християнския празник. След това е отивала на църква, за да се помоли за здравето на своето семейство и се е връщала да подготви празничната трапеза за близките и роднините си. Нека тези традиции и обичаи, които са се съхранявали векове наред в нашата история, да продъжлат да бъдат пазени и предавани на идните поколения. Нека бъдем по-добри и по-добронамерени. Нека Божията майка пази нас и нашите семейства”, призова Даниел Панов, след което пожела на всички да се радват на здраве.

На Голяма Богородица в Арбанаси бе подготвена богата културна и развлекателна програма. Инициатори бяха кметството в селото, Община Велико Търново и читалище „Иларион Драгостинов - 1897”. Значима бе помощта на няколко неправителствени организации, както и на бизнеса. Конни състезания, песни и танци забавляваха жителите и гостите на архитектурния резерват. Кулминацията бе появата на народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

„Благодаря за подкрепата на Общинския съвет на Велико Търново и най-вече на кмета на Общината Даниел Панов. Мисля, че има още какво да се направи в Арбанаси и през следващия четиригодишен мандат. Това може да се случи, ако и ние подкрепим нашия съгражданин Даниел Панов”, заяви кметът на с. Арбанаси Тодор Кръстев.

Празненствата бяха уважени и от председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Той пристигна в Арбанаси още в ранни зори, придружаван от общински съветници от старата столица. Заедно със стотици миряни Николай Ашиков и местните народни представители присъстваха на Светата литургия в Арбанашкия манастир „Света Богородица”, където се помолиха за здраве и благоденствие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов