Вандали посегнаха и на ученически творби

Животът

14-08-2015, 11:36

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вандали посегнаха на поправената чешма край Царевец

Повредени са конструкциите на инсталация, която възпитаници на художествени училища правят на Стамболовия мост

Вандали са посегнали тази нощ на инсталацията „Мост на светлината“, която ученици от художествени училища в страната правят на Стамболовия мост във В. Търново. Повредени са част от конструкциите, които днес трябваше да бъдат окончателно завършени. За инцидента е подаден сигнал в полицията. Учениците ще направят всичко възможно в рамките на деня да възстановят художествените обекти, за да може във вечерните часове инсталацията на Стамболовия мост  да е цялостна визия с локално осветление.
За четвърта поредна година през август ученици от художествени гимназии от цялата страна създават мащабна художествена инсталация в градската среда на Велико Търново. Организатор на събитието е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Министерството на културата на Република България. Художествената акция е част от обучение на стипендианти, в рамките на Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет. Осъществява се по методическата система „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на едноименната образователна платформа за съвременно изкуство, създадена от Център АЛОС.

Участниците изграждат атрактивни художествени обекти, изработени от дървени летви, тел и текстилни материали. Мястото е Стамболовият мост – една емблематична за Търново локация. Идеята е чрез нестандартна промяна на градската визия да се провокира мисленето на жителите и гостите на старопрестолния град към размисъл за възможните промени във визията на града. Акцията „Мост на светлината“ във Велико Търново се осъществява със съдействието на община Велико Търново и фондация „Арт Лято“.

Намерението на авторите е художествените обекти да овладеят пространството по цялата дължина на моста. Важен елемент, основополагащ за цялостната визия на инсталацията е локалното осветление на всеки от обектите, което внася допълнителен атрактивен момент във вечерните часове на денонощието. Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов