Сватбени обреди и традиции представят в "Етъра"

Мисия

11-08-2015, 08:33

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Фолклорен фестивал под наслов "Сватбата - единство и многообразие" ще се състои на 29 и 30 август в архитектурно-етнографския комплекс "Етър" край Габрово, съобщи БТА. Двудневният фест ще запознае габровци и гостите на града с традиционните сватбени обреди на македонците, сърбите, турците и румънците. Етносите, живеещи на българска територия, ще бъдат представени от сватбените обичаи на турлаците, хърцоите, тракийците и шопите. Това съобщиха от етнографския музей "Етър".
На 29 август посетителите ще видят обичая за извеждане на булка от Старозагорско, сватбена обредност от Ихтиман, традиционна румънска сватба и обичая Арет Чичеи от Одринско /Турция/. През следващия неделен ден ще бъде представен обичаят кичене на уруглица от Монтанско, сватбената обредност на хърцоите в Русенско, обичаи от Банат и Косово и македонският обичай водене на невестата на вода.
Организаторите от музея "Етър" информираха, че гостите на Балканския фестивал могат да се включат във феста и да участват в демонстрации, свързани с приготвяне на традиционни сватбени храни, представяне на чеиза на булката, обличане на традиционни костюми, разучаване на сватбени народни песни и хора, калесване за сватба. 
Първото издание на фестивала "Сватбата - единство и многообразие" беше поставено през 2008 година, припомниха от музея. Целта е представяне на етническото, религиозното и етнографското многообразие в България чрез възстановки на сватбени обичаи, изпълнени на територията на единствения музей под открито небе в България. 
В досегашните седем издания от 2008 до 2014 година са били представени ритуали, характерни за етнографските групи балканджии, добруджанци, капанци, тракийци, родопчани, хърцои и шопи. Показвана е била обредността, характерна за турските, гагаузките, гръцките, руските, арменските, каракачанските, армънските и ромските сватби, както и обичаите на българите мюсюлмани от Чепинския край и на наследниците на банатските българи.
За първи път през тази година фестивалът обхваща и другите страни на Балканите. Идеята на организаторите от етнографския музей е получила одобрение и финансова подкрепа по програмата за култура на общинската администрация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов