Спектакълът "От вар момиче" ще се играе в Сарафкината къща

Велико Търново Лайф

24-07-2015, 09:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търновски и солунски диалект ще звучи и в Лапидариума на Археологическия музей

В Сарафкината къща и в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново вече се репетира спектакълът „От вар момиче”, вдъхновен от български автентични вълшебни приказки. Приказките са записани от изследвачи на фолклора във Великотърновско и в Солунско в края на XIX век. Режисьорът Валерия Вълчева и студенти от класа на доц. Георги Минчев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” работят по приказките от една година.
„Езикът, който се говори в тях, съдържа вече забравени от съвременните българи думи, които ще припомним и „разиграем” в спектакъла.” сподели Валерия Вълчева.
Към приказката „От вар момиче”, която е на търновски диалект, ще се прибави и приказката „Ламината щерка Църнодреха” – на солунски диалект. Неясните за зрителите думи ще бъдат „превеждани” на съвременен език по време на действието.
Чрез средствата на театъра като изкуство, в спектакъла „От вар момиче” ще оживеят скулптури на студенти. За декор ще служат и увеличени до реалния човешки ръст оригинални фотографии, правени по българските земи през XIX и началото на XX век.
Основни актьори в спектакъла ще бъдат Милен Димитров (познат на търновската публика от спектакъла „Антихрист” по Ем. Станев) и Стефка Янорова. Участват и деца – актьори и музиканти от СОУ „Емилиян Станев” и от Национално музикално училище   "Любомир Пипков",   София.
Спектакълът ще бъде театрална игра, в която артистите ще въвличат публиката в театралното действие, за да се превръщат ту в герои на митологичното време, ту в герои от времето на разказвачите на приказките. Представлението ще е в два акта – всеки посветен на една приказка. Ще се играе три дни – на 29, 30 и 31 юли от 19:00 часа в Сарафкината къща, като между двата акта публиката ще бъде  преведена с музикален съпровод до Лапидариума на Археологическия музей, където спектакълът ще завърши с хляб и вино за зрителите.
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов