Габровци събира творци от шест държави

Велико Търново Лайф

21-07-2015, 08:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Група „Дупини” и център „Амалипе” работят по проект за над 83 000 евро

Четвъртото издание на международния симпозиум за изкуство в природата на група Дупини ще се проведе за пореден път в Габровци от 27 юли до 10 август. В него ще участват таланти от Норвегия, Турция, Македония, Сърбия, България и група Дупини. Във форума ще се включат и трима специални гости от Германия, Италия и Корея, както и петима асистенти-студенти. Симпозиумът и съпътстващите го прояви се реализират по проект „Духът на природата”, който е на стойност 83 243 евро.    
Финансирането е по програмата „Културно наследство и съвременни изкуства”, като десет процента от общата стойност се осигурява от партньорите - група „Дупини” и центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Целта на проекта представи и популяризира natur art , като една от съвременните форми за изкуство и култура. В рамките на проекта ще бъде направен и превод на известния канадски арткритик Джон Гранд за изкуството в природата, който ще се използва от специалисти и студенти по изобразително изкуство.
Ден на отворени врати ще се проведе по проекта „Духът на природата” на група „Дупини” и център „Амалипе” на 8 август в село Габровци. Детска работилница за изкуство ще започне от 11 часа. Същия ден от 15 часа ще бъдат представени участниците в международния симпозиум „Изкуство - природа Габровци 2015”, а след това и скулптурния парк с произведения от предишните издания на симпозиума. Вечерта на 8 август от 21 часа в балканското село ще започне уникален концерт на група Балкан кханс. Тя ще представи горещ микс от стилове, в който основен солист е известният ромски цигулар Венци Такев, подкрепен от натуралния ромски музикант Кольо Иванов и талантливите му колеги Николай Иванов, феноменалният световен шампион по бийтбокс Скилър и виртуозният китарист Атешхан Хюсеинов.  
Дейностите по проекта ”Духът на природата” продължават с детска творческа работилница през октомври в Златарица и пътуваща мултимедийна инсталация в България през март догодина. Инициативите на партньорите приключват в края на април 2016-та. Те ще се финализират с изложба в Норвегия, на която ще бъдат представени резултатите по проекта с пътуващата мултимедийна инсталация и концерт на група „Балкан кханс”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов