Навършват се 30 години от експедицията до Памир

Велико Търново Лайф

17-07-2015, 10:39

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организационен комитет и специализирани заводи подготвят алпинистите ни

Навършват се 30 години от първата клубна международна експедиция на Алпийски клуб "Трапезица 1957" - "Памир - 1985", посветена на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. ТД "Трапезица 1957" стартира инициативите, посветени на юбилея, като се подготвят изложба и срещи с участниците в експедицията.

Най-значимата проява на АК "Трапезица 1957" – Велико Търново е експедицията "Памир - 1985". За нейната подготовка е изграден организационен комитет от 19 души с председател Румяна Цонева - секретар на общинския комитет на БКП, комисия за пропаганда и агитация и комисия по финансовата и материална част. Извършва се огромна спортна, организационна и техническа подготовка. В МЗ "Червена звезда" в Дебелец се изработват клинове за лед и самохватки, котки за сняг, клинове дедмен, 10-метрова стълба от стоманено въже. В други предприятия се ушиват зимни вълнени катерачни голфове, платнени торби, щурмови комплекти от анораци и панталони, вълнени фланели, шапки, чорапи, ръкавици. ЕМЗ "Ивайло" осигурява сигнални ракети и бинокли. Консервна фабрика "Труд" в Дебелец, Булгарплод, Млечна промишленост, комбинат "Родопа" осигуряват необходимите за последния тренировъчен лагер и за Памир хранителни продукти.

Окръжният народен съвет осигурява валутата за закупуване на специална екипировка и за пребиваването на експедицията в Памир. Разширеният състав от 19 души провежда в продължение на една година усилена тренировъчна и спортно-състезателна работа. За участие в експедицията са определени деветима - Георги Димитров, Петър Петров, Борислав Маринов, Петър Панайотов, Веселин Стефанов, Стефан Иванов, Валентин Петров, Красимир Керемедчиев, Валентин Стоянов. За ръководител на групата е определен Бойко Гурманов - пълномощник на общинския комитет на БКП, за главен технически ръководител Деян Станков - председател на клуба. В нея участва и журналистът Веселин Долчинков, алпинист I разряд.

Експедицията се провежда от 12 юли до 12 август. На 16 юли групата пристига в МАЛ "Ачик таш" под вр. Ленин. От лагера "Москвина" започва аклиматизацията по маршрута на Бородкин с изграждане на два височинни лагера - №1 на 5350 м, №2 на 6100 м и оборудване. До вр. Бородкин (6400 м) и Памирското плато достигат всичките 9 алпинисти и главният технически ръководител Деян Станков. Оттам започва щурмуването на вр. Комунизъм (днес Гармо). На 2 август при много лошо време първа изкачва върха групата на Георги Димитров, Борислав Маринов и Петър Панайотов и едва през нощта се прибира в лагер №3 на вр. Душанбе (6950 м). На 4 август върха изкачват Петър Петров и Веселин Стефанов, а на следващия ден всички алпинисти се събират в базовия лагер, изпълнили поставената цел.

Плакетът, българското знаме и лъвчето свидетелстват за подвига на алпинистите, изкачили връх "Комунизъм" (7495), а днес носещ името на основателя на Таджикистан - Исмоил Сомони. На плакета е изсечен надпис - "В чест на осемстотин год. от въстанието на Асен и Петър и провъзгласяването на Търново за столица на Българската държава. Алпинисти от алпийския клуб на "Трапезица", изкачиха пик Комунизъм през август, 1985 год."



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов