Гимназията по туризъм стана победител в национален конкурс

Животът

17-07-2015, 07:00

Снимка:

Гимназия по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ръководител на екипа е инж. Славка Проданова

Учебната компания „BOYAR DREAMS” на Великотърновската гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ стана победител в националния конкурс за ученици „Моят град – облик на развитието“. В надпреварата взеха участие осем училища, а организатори за поредна година бяха Центърът за развитие на човешките ресурси и Информационният център  „Европа Директно” – София. Конкурсът е по случай Европейската година за развитие 2015.  Конкурсната задача изискваше да се направи кратък филм, с който да се представи един облик на развитието, предложен от града, в който живеят кандидатите. Изискванията към видеоматериала -  да е с продължителност до 10 минути; да е изготвен в периода 10 юни – 10 юли 2015; да са използвани собствени видеоматериали; при цитирането на архивни кадри или снимки – да се посочва източника; да бъде съпътстван от кратък текстов материал – до две страници с описание на изпълнението на поставената задача. Наградата за победителите е тридневен летен ученически лагер в български културен резерват, където учениците ще участват в обучителни дейности за изграждане на граждански и личностни компетенции и умения.

За трета поредна година учебната компания BOYAR DREAMS участва в конкурса. За трета поредна година е сред победителите. В съпътстващото филма описание, младите предприемачи са записали разсъжденията си върху мотото на Европейската година на развитие - 2015: „Нашият свят – това е училището ни. Нашето училище. Гимназията по туризъм във Велико Търново. Осъзнаваме отговорността да учим в това училище. Приемаме предизвикателството да сме част от устойчивото му развитие. Нашето достойнство – това е трудът ни. И се трудихме – много и постоянно. И защото сме ученици, искахме да знаем и още, не само това, което е в училище. Нашето бъдеще – това е Земята. Чистата Земя. Знаем поговорката, че земята ни е дадена назаем от следващите поколения. Това знание ни провокира да произведем продукта си „ГОВОРЕЩИ“ кошчета за отпадъци.  Ние вярваме в мечтите си и знаем, че добротата ще спаси света! Ние знаем, че в Европейската година на развитие повече млади хора ще се информират за глобалните проблеми – солидарност, справедливост, опазване на околната среда, изменение на климата. Тази информация ще ги мотивира да бъдат част от глобалното  образование. Само образованите хора могат да дебатират  за новите отговорности, свързани с решенията на проблемите на глобалния свят.“

Ръководител на учебната компания е инж. Славка Проданова, която получи приза „Учител на годината“ на Джуниър Ачийвмънт България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов