Храмов празник отбелязва църквата "Св. Пророк Илия"

Животът

17-07-2015, 06:00

Снимка:

velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С вечерня и курбан моминсборчани ще почетат светеца и храма си

Храмовият си празник ще отбележи на 19 и 20 юли, църквата „Свети Пророк Илия” във великотърновското село Момин сбор. Той ще започне с празнична вечерня и петохлебие от 18.00 часа в неделя, отслужени от отец Славчо, протосингел на Великотърновската митрополия. Почитта към пророка ще продължи и на самия празничен 20 юли – Илинден с утринна литургия и водосвет. Ще бъде раздаден и курбан за здраве на всички жители на Момин сбор, дошли да почетат деня. Той е осигурен от дарители.
„Жителите на селото са призовани да отпразнуваме заедно Илинден и да отправим молитви към Бог и Пророк Илия за здраве и благоденствие.   Всяка година ние съумяваме по един подобаващ начин да отбележим деня”, посочи отец Славчо.
Храмът в Момин сбор, носещ името на светеца е строен от благочестиви жители през XIX век. Дълго търсели свещеник, който да служи в църквата, но така и не намирали. Дори построили жилище за него и не след дълго той се появил. От тогава до сега на храмовия празник църковното настоятелство, жителите на селото и свещеникът са успявали да почетат   подобаващо празника.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов