Музеят в Габрово ще бъде дигитализиран

Ще бъдат изградени два дигитални центъра

6 хиляди ръкописа, старозаветни и ценни книги ще бъдат дигитализирани от музея в Габрово по проект. "Вече събираме архивите, работата е трудоемка и нещата се случват бавно", коментира за  Радио Стара Загора ръководителят на проекта Росен Йосифов, завеждащ отдел „Археология“ в  Регионалния исторически музей.

Близо 200 хиляди евро е стойността на проекта за дигитализация на историческото и културно наследство. В  рамките на 11 месеца, до 30 април 2016 г., в Габрово ще бъдат изградени два  дигитални центъра, оборудвани със съвременна техника и софтуер за каталогизиране и конвертиране на обекти с културна стойност в дигитален формат. 

Ще бъде създадена и дигитална библиотека, представяща в електронен формат културното наследство, съхранено в местни институции – участници в проекта, обясни Йосифов. На 22 май 2015 година  РИМ- Габрово в партньорство с Регионална библиотека „ Априлов Палаузов” сключи  договор с Министерството на културата по програма „Културно историческо  наследство и съвременно изкуство”, финансирано от Европейското икономическо  пространство припомни Росен Йосифов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов