Водата от 6 търновски чешми не е годна за пиене

Животът

10-07-2015, 07:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

9 проби на минерални извори не отговарят на изискванията

Осем предписания е издала Регионалната здравна инспекция във Велико Търново за второто полугодие относно качеството на питейната вода в региона. Четири от тях са до управителя на „ВиК Йовковци” ООД за организиране на непрекъснато обеззаразяване на водата за питейно-битови нужди във водоснабдителната система на село Райковци; за извършване на ремонт на автоматичния хлоратор за дезинфекция на питейната вода и за извършване на ремонтни дейности във водоснабдителните обекти и съоръжения на селата Костел и Багалевци, община Елена. Две предписания е получил изпълнителният директор на „ВиК Свищов” ЕАД. Те са за осигуряване на етикет и листовка на български език за използвания за дезинфекция на питейни води течен хлор в хлораторното помещение на помпената станция в с. Вардим, за регистрация на 2 бр. водоизточници в село Царевец и за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения  ПС „Болницата” – Свищов и напорен водоем в село Вардим.

Предписание е получил и кметът на Община Велико Търново за обозначаване с трайни надписи „Водата е негодна за пиене” 6 чешми в Старата столица. Кметът на община Елена пък трябва да регистрира  водоизточника и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване за село Усои, община Елена и да организира мониторинг на питейната вода, доставяна за селото и туристите.

През полугодието здравните инспектори са изследвали 12 проби води от минералните водоизточници в с. Овча могила, гр. Полски Тръмбеш и с. Вонеща вода по микробиологични показатели. От тях 9 проби от находищата и в 3-те населени места не отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването по показателите: общ брой мезофилни аеробни микроорганизми при 220С и 370С, Pseudomonas aeruginosa и колиформи.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов