Академия за дизайн отвори врати във Велико Търново

Животът

06-07-2015, 14:32

Снимка:

Дарик нюз Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До неделя опит споделят дизайнери и професионалисти от над седем държави

Най-голямата инициатива за интериорен дизайн бе открита днес във В. Търново, съобщи Дарик радио. Форумът, организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), събира на едно място водещи в сферата дизайнери и производители. До неделя, 12 юли, в старата столица опит ще споделят както професионалисти от България, така и от Италия, Испания, Швеция, Израел и др. Академията за интериорни дизайнери се организира в партньорство с Община В. Търново.

Целта на едноседмичния ни форум е българските интериорни дизайнери да разберат как работят колегите им по света, да научат най-новото в областта, да обменят опит и да създадат контакти, каза председателят на АИДБ Гена Събева. По думите й цялостната концепция на Асоциацията е да популяризира работата на интериорния дизайнер, за да може той да заеме подобаващото му се място в процеса на превръщането на едно жилище в дом. В чужбина интериорният дизайнер работи наравно с архитекта на една сграда, докато у нас се включва на по-късен етап, уточни Събева. Търсим взаимодействието, двупосочната връзка, допълни тя.

На откриването на Академията присъства и директорът на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” Орфей Миндов. Той презентира една от инициативите, които ще се реализират до 12 юли. Ще бъдат създадени екипи от наши ученици и интериорни дизайнери, които ще се включат в уършоп на тема „Изработване на идеен проект за модулна етажерка”. В началото на новата учебна година проектите ще бъдат изпълнени в Трявна, а след това и пласирани. Така че, освен създаването на контакти, Академията за интериорни дизайнери дава възможност и за творчески изяви, обясни Орфей Миндов.

Програмата на форумът включва поредица от лекции, които ще бъдат водени от наложени специалисти. Паралелно с обученията в „Интерхотел” – В. Търново върви и изложение на производители. Свои щандове са разположили общо 13 фирми. "Амбицията ни е този форум да стане ежегоден и да привличаме все повече участници. През есента организираме първия за страната мастър клас, който ще води архитектът и дизайнер Елиа Недков", каза още Гена Събева.

В рамките на Академията, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” бе открита експозицията „Дизайнспособните”. Тя представя  интериорните проекти на членове на Асоциацията и победителите от няколко конкурса.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов