Засилват полицейското присъствие в малките населени места

Крими

30-06-2015, 14:23

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зам.-министри и депутати от Реформаторския блок се срещнаха с великотърновски кметове

Необходимо е по- голямо полицейско присъствие в селата. Около това становище се обединиха народни представители, експерти и кметове от Великотърновския регион, които взеха участие в работен форум на тема „Проблемите на сигурността на гражданите, имуществото и реколтата в малките населени места”. Събитието се организира по инициатива на заместник- председателя на Народното събрание Иван Иванов, пише Дарик радио. На многобройните въпроси и предложения на кметовете и кметските наместници отговаряха заместник- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев, заместник- министърът на земеделието и храните Георги Костов, председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред генерал Атанас Атанасов, Вили Лилков- заместник- председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Областната дирекция на МВР Димитър Машов, редица експерти.
Форумът е част от поредицата срещи, които депутатите от Реформаторския блок организират в малките населени места. „Целта е ние като законотворци да опитаме да направим системна картина за законодателни промени, за да може ситуацията в селата да върви към по- добро”, обясни заместник- председателят на Народното събрание Иван Иванов. „Ние не трябва да забравяме, че има много малки населени места, където живеят хора, които имат битие, раждат деца, полагат труд, очакват да има сигурност, спокойствие, добре уредени пътища, детски градини”, допълни той. По негови думи често в селата съжителстват представители на различни етнически групи и липсата на заетост, поминък, качествени образователни и медицински услуги води до възникването на напрежение. Според Иванов отсъствието на държавните институции и неприлагането на законите в селата води до злоупотреби от страна на местни олигарси и криминални лица.
По време на форума стана ясно, че по официална статистика българските села са 5057. В тях живеят около 2 млн. и 30 хил. души. „В последните години има положителна миграция към малките населени места и те са все по- предпочитано място за живеене, въпреки че 1/5 от селата са с население под 50 души”, информира Вили Лилков. Според изнесените от него данни 20% от малките предприятия и 14,5 на сто от чуждестранните инвестиции са насочени към малките населени места. 97 хил. микро и малки фирми са организирани в селските райони и там работят 500 хил. души, обобщи Лилков и подчерта, че българското село има потенциал, но сигурността се очертава като най- сериозния проблем. „Някъде между 15- 20% от реколтата се краде, с почти 100% е нараснало посегателството над земеделска техника, започна да се посяга и върху зърнените култури. Голяма част от тежките катастрофите се случват в селските райони. Там няма нито видеонаблюдение, нито полицейско присъствие. Трябва да върнем полицията в малките населени места, за да гарантираме сигурността на имотите и земеделската продукция”, каза още народният представител.
Ръководството на МВР полага усилия за разрешаване на проблема с престъпността в селата, но финансовите средства са оскъдни, информира генерал Атанас Атанасов. Той подчерта необходимостта от реална съдебна реформа, която да направи така, че законът да се прилага еднакво спрямо всички. По думите на заместник- министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев са набелязани конкретни мерки за опазване на земеделската продукция. Областният управител проф. Пенчо Пенчев изтъкна важността от съвместна работа на всички институции за пресичането на кражбите и престъпността по селата.
В края на срещата реформаторите обещаха на базата на всички поставени въпроси да инициират законодателни промени и незабавни мерки, които да подобрят сигурността в малките населени места.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов