Започва ХІІІ-ото издание на Петропавловския събор край Лясковец

Съборът е най-голямото фолклорно събитие за Северна България

 ХІІІ-ото издание на Петропавловския събор се провежда край Лясковец. В него се включват над 4000 изпълнители от цялата страна. Съборът е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Той се провежда под патронажа на кметовете на трите общини, информират от местната администрация в Горна Оряховица.
В продължение на два дни на 2-те открити сцени се представят над 200 състава с над 260 изпълнения. 70 са индивидуалните изпълнители на събора, 13 са дуетите, трио – 5 и 1 квартет. Международното участие тази година е на фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия. Изпълненията започнаха в 9.00 ч. и ще продължат през целия ден.

Най-възрастният участник в събора е 84-годишният Гиньо Златев от хасковското село Долно Белово, община Димитровград. На 83-годишна възраст са и две певици – Пенка Ненова от лясковското село Добри дял, самодейка във Фолклорна група при НЧ „П. Р. Славейков – 1903” и Вичка Владова от горнооряховското село Писарево, художествен ръководител на Женския народен хор при НЧ „Съгласие – 1905”. Най-малката изпълнителка е само на 4 години. Това е Христина Панайотова от Фолклорна група „Росна китка” при Клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка” от град Лясковец, където пее заедно със своята прабаба. Малката Христина има и индивидуално изпълнение на песента „Отде дойде, мамо”. В програмата на събора ще се включи и 7-месечно бебе, което ще участва в обичая „Годеж” на групата „Годежари” от град Раковски.
Петропавловският събор няма конкурсен характер, но организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. В състава на комисията влизат акад. Крум Георгиев – етно-музиколог, председател на Общество за фолклор в България, проф. д-р Елена Кутева – директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, Ивайло Иванов – главен хореограф на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” и доц. Митко Димитров-преподавател в катедра „Музика” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Решението на журито ще бъде обявявано публично след всеки ден. Изпълнителите ще получат грамота и плакет със знака на събора.

Новост тази година е, че най-високо оценените в отделните жанрове ще бъдат удостоявани със званието „лауреат” и ще получават диплом, плакет и парична награда. Творческата комисия ще предложи за награждаване и три колектива или индивидуални изпълнители, на които ще бъдат присъдени специални награди на кметовете на трите общини.
Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.
Тази година Петропавловският събор на народното творчество бе открит от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов