Откриха Петропавловския събор с кръшно хоро

Велико Търново Лайф

27-06-2015, 20:24

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Утре се връчват наградите на тримата кметове

С песента „Хоро се вие край манастира“ започна тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество, на сцената край Лясковския манастир „Св.св. Петър и Павел“. Съборът се организира съвместно от трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като началото на тази традиция е дадено през 1993г. През 2015 година, Община Горна Оряховица е символичен домакин на събитието.
От 1997г.  Петропавловският събор е национален и е със статут на най-голямото фолклорно събитие в северна България.
Тази година в празника се включиха фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна Горна и Грузия. Участниците тази година надхвърлят 4000 души, разпределени в повече от 200 състава с над 260 изпълнения. Най-възрастният участник е на 84 години, а най-младият на 4 години.
Официалното начало на събитието бе дадено от кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. „Пожелавам на всички, празнични емоции и духовно наслаждение. Нека помним и възпитаваме поколенията, че фолклорът е ценностна основа и непоклатим стълб на вяра и народна идентичност, опора и просветление в дни на радост и изпитание.“ , поздрави присъстващите инж. Добрев.
Официални гости на откриването бяха народният представител инж.Клавдия Григорова-Ганчева, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на Община Стражица Детелина Борисова , заместник-кметът на Община Горна Оряховица  Йорданка Кушева и председателят на  Общинския съвет в Община Лясковец  Даниела Арабаджиева. В продължение на два дни околностите на манастира  ще бъдат огласявани от песни и изпълнени с дълги хора.  В края на всеки състезателен ден, творческа комисия ще определя най-добре представилите се участници, като те ще получат званието лауреат.
Комисия на тринадесетият национален Петропавловски събор на народното творчество е в състав – акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева , Ивайло Иванов и доц. Митко Иванов. Освен титлата лауреат, за първа година журито ще определи и три колектива или индивидуални участници, които ще бъдат удостоени със специалните награди на кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов