Средновековието привлече туристи на Царевец

Животът

27-06-2015, 16:01

Снимка:

в."24 часа"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Древни ястия, оръжия и палач бяха сред демонстрациите

Древни занаятчии, стрелци и готвачи се превърнаха в атракция за туристите на Царевец, пише „24 часа”. Средновековните работилници и игри събраха стотици любопитни в мрачния и хладен съботен ден. Възстановките бяха в рамките на фестивала "Средновековна България", който ще върви през цялото лято в Търново в рамките на националните чествания за 830-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър и полагане основите на Второто българско царство в Търновград.

Зад крепостните стени патриоти от клуб "Традиция" възродиха всекидневието от времето на Асеневци. На място се приготвяха ястия от средновековната кухня по вехти рецепти и се печеше безквасен хляб на плоча. Ковачи и сарачи демонстрираха уменията си. Сръчни болярки пък правеха сърмени бродерии и колани, както са се плетяли през XII-XIV в.. Войни от средновековието разкриваха тайните на стрелбата с лък и арбалет, въртенето на меч и мятането на копие. В пъстрата палитра на древността потапяше и страховит палач.

Атракциите бяха показани по инициатива на общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".

През юли фестът ще се пренесе в древния манастир "Великата лавра" и църквата -светиня "Св.40 мъченици" под Царевец, припомня вестникът. През уикендите на август събитията ще са посветени на бойните умения и превземането на укрепления. Кулминацията ще е през октомври, когато в историческия храм "Св.Димитър" ще бъдат пресъздадени всекидневието на Търновград и моменти от обявяване на въстанието на братята Асеневци на 26 октомври 1185 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов